Οικονομία

«Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά»

«Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό, δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου που ξεκινά αύριο Παρασκευή 21 Απριλίου. «Ηπιότερη ανάπτυξη» για την ελληνική οικονομία το 2017, βλέπει τώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ουάσινγκτον Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου, Χουλιαράκης

«Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό, δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου που ξεκινά αύριο Παρασκευή 21 Απριλίου.

Αναφερόμενη στη στάση που τηρεί το ταμείο τον τελευταίο καιρό απέναντι στην χώρα μας, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

Επισήμανε ακόμη πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Υπενθυμίζεται πως με έκθεσή του το ΔΝΤ αμφισβήτησε το στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και κατέβασε τον στόχο στο 2%. Η εκτίμηση αυτή ισοδυναμεί με νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από το 2018.

Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός είναι απαισιόδοξος και για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,5%, πρόβλεψη που εφόσον επιβεβαιωθεί τότε όλα τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις θα εφαρμοστούν από το 2019.

«Ηπιότερη ανάπτυξη» για την ελληνική οικονομία το 2017

«Ηπιότερη ανάπτυξη» για την ελληνική οικονομία το 2017, βλέπει τώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας για επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του Φεβρουαρίου, περίπου τρεις εβδομάδες πριν δημοσιοποιήσει τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί απάντησε τα εξής:

«Λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ. Η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις επικαιροποιημένες εαρινές προβλέψεις της το Μάιο και θα συμπεριλάβει τα στοιχεία της προσεχούς αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και καλωσορίζουμε τη συμφωνία του Eurogroup του Απριλίου που οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Στην Ουάσινγκτον Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου, Χουλιαράκης

Στην Ουάσινγκτον θα βρίσκονται από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Δ. Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης, όπου θα έχουν επαφές για προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Με αφορμή την επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το οικονομικό επιτελείο.


Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Σχόλια