default-image

Καταγγελία για εικονικό δώρο Πάσχα στο Ηράκλειο

Κρήτη
Καταγγελία για εικονικό δώρο Πάσχα στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

     Δεν έφταναν οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Κρήτη, μια  καταγγελία προβληματίζει καθώς εκφράζει την αγωνία των εργαζομένων που έχασαν όπως υποστηρίζουν το πολυπόθητο δώρο Πάσχα. Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία χορηγήθηκε μόνο εικονικά δώρο Πάσχα, ωστόσο τα "χέρια" του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου είναι δεμένα καθώς δεν μπορεί να παρέμβει.

        Όπως τόνισε οΓραμματέας του ΕΚΗ Γιάννης Βρέντζος μιλώντας στο neakriti.gr «υπήρξε μια ανώνυμη καταγγελία από μέλος συνεργείου καθαρισμού που υποστήριξε ότι ο εργοδότης αναγκάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι έλαβαν δώρο Πάσχα, χωρίς ωστόσο να το έχει καταβάλλει. Όταν όμως ο εργοδότης έχει το υπογεγραμμένο χαρτί και την «απόδειξη» ότι έχει καταβληθεί το ποσό, τότε ακόμη κι αν ζητήσω να γίνει τριμερής στην Επιθεώρηση Εργασίας, θα δικαιωθεί ο εργοδότης. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα. Ο μόνος τρόπος να παρέμβουμε είναι με επώνυμες καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας».

Στην περίπτωση αυτή σύμφωνα πάντα με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου φαίνεται ότι ο φόβος της απόλυσης υπερισχύει με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην προβαίνουν σε καταγγελία

Αντίστοιχα στο Εργατικό κέντρο και την Επιθεώρηση Εργασίας Λασιθίου ευτυχώς δεν υπάρχει καμία καταγγελία αν και όπως είναι γνωστό η προθεσμία για την καταβολή "δώρου" εκπνέει αύριο.

Το πληρώνουν και το ζητάνε πίσω!

Πάντως σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν ανακαλυφθεί «τρικ» για να μην καταβληθεί χρηματικό ποσό που δικαιούνται υπάλληλοι.

Όπως υποστηρίζει ο κ.Βρέντζος «στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που καταβλήθηκε το δώρο Πάσχα μέσω τραπεζικού λογαριασμού στους εργαζόμενους και μετά τους ζητήθηκε πίσω! Και στις περιπτώσεις που  πληρώνεται μετρητοίς το ποσό και ζητηθεί πίσω από τον εργοδότη, αν έχει υπογράψει ο εργαζόμενος ότι το έλαβε, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Πάντως επειδή η προθεσμία καταβολής του δώρου εκπνέει τη Μεγάλη Τετάρτη τα Εργατικά Κέντρα ζητούν από εργοδότες και επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους καθώς διαφορετικά όπως ισχύει σε κάθε ανάλογη περίπτωση ακολουθεί αυτεπάγγελτα σύλληψη του εργοδότη .

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News