default-image

Τα 10 αντίμετρα στο φορτίο της συμφωνίας

Οικονομία
Τα 10 αντίμετρα στο φορτίο της συμφωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά ταξίδια στο εξωτερικό, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο να έχει κομβικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης.

Με πακέτο αντιμέτρων -που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδότηση ενοικίου, υποστηρικτικές δράσεις για τις οικογένειες, μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα- συνοδεύονται τα μέτρα της διετίας 2019-2020. Στο «μέτωπο» των συντάξεων το ψαλίδι στην προσωπική διαφορά πάει το 2019, ενώ μετατίθεται για την επόμενη χρονιά η μείωση του αφορόλογητου (θα διαμορφωθεί στα 5.900 ευρώ κατά μέσο όρο).

Η συμφωνία δανειστών και κυβέρνησης προβλέπει μέτρα 2% του ΑΕΠ και αντίμετρα ίδιου ύψους, εφόσον επιτευχθεί το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, το τελικό πακέτο θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Στόχος είναι μέτρα και αντίμετρα να ψηφιστούν ταυτόχρονα από τη Βουλή, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Υπό κατάρτιση είναι ο μηχανισμός που θα πιστοποιεί ότι η χώρα επιτυγχάνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να ξεκλειδώσει το 2019 η υλοποίηση του πρώτου πακέτου των αντιμέτρων.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πιάνεται ο στόχος του 3,5% στο πλεόνασμα, στις αρχές του 2019 θα τρέξουν παράλληλα τα μέτρα στις συντάξεις και τα αντίμετρα. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί την επόμενη χρονιά. Η μείωση του αφορολόγητου έχει «μεταφερθεί» για το 2020 με την προϋπόθεση πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι εντός τροχιάς.

ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News