default-image

Καζάνι που βράζει ο αγροτικός χώρος εξαιτίας της κυβέρνησης

Κρήτη
Καζάνι που βράζει ο αγροτικός χώρος εξαιτίας της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, χωρίς όμως να είναι εφικτό να δοθούν απαντήσεις που ανήκουν στην αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του ίδιου του κράτους, η σημαντική σύσκεψη των συνεταιριστών στην αίθουσα της ΕΑΣΗ με γνωστά και κορυφαία στελέχη που ήρθαν από την Αθήνα για την ενημέρωση του κόσμου.

Ως προς το ασφαλιστικό και φορολογικό ο φοροτεχνικός της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Γιώργος Μελάς, επιβεβαίωσε φόβους και ανησυχίες των συνεταιριστών και τους κάλεσε να περιμένουν μέχρι την έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων από τα συναρμόδια υπουργεία.

Μέχρι τότε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων δεν γίνονται και όσοι από τους παραγωγούς ενεργοποιούν δικαιώματα είναι εκείνοι που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν άλλη επιλογή ούτε έχουν λόγο να μην το κάνουν σε αντίθεση με συνταξιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Μάιο του 2016 (τότε που ψηφίστηκε το περίφημο ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου), μέχρι και σήμερα.

Κι αυτό διότι ο ασφαλιστικός νόμος αναφέρει ότι όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και διατηρούν επιδότηση ή γενικότερα αγροτικό εισόδημα, θα έχουν περικοπή της σύνταξής τους σε ποσοστό 60%. Εδώ είναι όμως τα κρίσιμα ερωτήματα τα οποία χρίζουν όχι μόνο απαντήσεων, αλλά και της ψήφισης συγκεκριμένων και ξεκάθαρων τροπολογιών. Διότι μόνο προφορικά έχει διευκρινιστεί ότι περικοπές θα έχουν οι παραγωγοί που βγήκαν στη σύνταξη από 1/1/2017.

Αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία και για τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη από τις 14 Μαΐου έως τις 31/12/2016. Πέρα δηλαδή από τις απαντήσεις υπουργών και υφυπουργών σε ερωτήσεις βουλευτών γύρω από τα θέματα αυτά, το μπέρδεμα παραμένει λόγω της έλλειψης σχετικών διευκρινιστικών εγκυκλίων.  

Την ίδια ώρα μία σειρά ζητημάτων παραμένουν αναπάντητα, όπως για παράδειγμα αν θα πληρώνουν ΕΦΚΑ και όσοι έχουν ασφάλιση σε άλλα ταμεία (π.χ. ΟΓΑ), όσοι είναι ασφαλισμένοι ήδη αν θα πληρώνουν κάποια διαφορά υπέρ του ΕΦΚΑ. Σε ποιες περιπτώσεις θα συμβαίνει αυτό κ.λπ.

Όπως ξεκαθαρίστηκε πάντως σήμερα, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα έχουμε από την πλευρά της κυβέρνησης τις πολυπόθυτες εγκυκλίους, ώστε να ξεμπλοκάρει όλο αυτό το σύστημα που έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό χωρίς υπερβολή, σε όλο τον κόσμο που παίρνει επιδότηση και που παράγει προϊόντα.

Ωμή παρέμβαση του κράτους στους συνεταιρισμούς

Νωρίς το μεσημέρι τον «κώδωνα» του κίνδυνου για το μέλλον του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος της Ελλάδας έκρουσε σε σύσκεψη στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου η πρώην νομική σύμβουλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Άννα Μητροπούλου.

Η κ. Μητροπούλου ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους συνεταιριστές για το νέο νόμο περί συνεταιρισμών, καθώς και όλα όσα αυτός προβλέπει προκειμένου να μπορέσει μια συνεταιριστική ένωση να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Μάλιστα, ιδιαίτερα καυστική ήταν κάνοντας λόγο για την παρέμβαση του κράτους, η οποία δε θα έπρεπε να υφίσταται σε βάρος τους συνεταιριστικού κινήματος μέσα από διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο των περισσότερων συνεταιρισμών, ενώ μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν στο σκαμνί Πρόεδρους και Διοικητικά Συμβούλια εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.  

Για παράδειγμα με βάση το νέο νόμο ένας παραγωγός για να είναι νόμιμο μέλος του συνεταιρισμού οφείλει κάθε χρόνο να παραδίδει το 80% τουλάχιστον του προϊόντος που παράγει στην οργάνωση και να έχει και ανάλογο ποσοστό συναλλαγών στην αγορά των γεωργικών εφοδίων. Αν αυτό δε γίνεται τότε ο συνεταιρισμός οφείλει να τον διαγράψει από μέλος.

Αν δεν τον διαγράψει τότε κινούνται ποινικές κυρώσεις και διαδικασίες σε βάρος του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης, ενώ ανάλογες κυρώσεις έχουν και τα μέλη των γενικών συνελεύσεων ακόμα και στην περίπτωση που κάποια από αυτά έχουν φύγει από τον συνεταιρισμό, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο παρέμεναν ως μέλη.

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε η Άννα Μητροπούλου και κάλεσε τους συνεταιριστές να δώσουν τη δική τους μάχη ώστε πλέον ένας συνεταιρισμός να μη χρειάζεται να δανείζεται από την τράπεζα, αλλά να δανείζεται από τα ίδια του τα μέλη. Κάτι που γινόταν μέχρι και το 1981-82, αλλά στη συνέχεια η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε στο παιχνίδι την ΑΤΕ, άνοιξε τις πόρτες για να γραφτούν οι πάντες στους συνεταιρισμούς με τα γνωστά αποτελέσματα της μετατροπής των συνεταιρισμών σε χώρους εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων και κατ' επέκταση τον υπέρμετρο δανεισμό τους και τη διάλυσή τους μέχρι σήμερα.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News