default-image

Τραγική εικόνα των συνεταιρισμών

Κρήτη
Τραγική εικόνα των συνεταιρισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα οικονομικά προβλήματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών παρουσιάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του αγροτικού χώρου, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στα οικονομικά προβλήματα των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την απάντηση Αποστόλου στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Παναγιώτας Βραντζά, όπου και δίνονται ωστόσο ενδιαφέροντα στοιχεία για την εικόνα των συνεταιριστικών οργανώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, όπως γράφει το passeges.gr, ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του αγροτικού χώρου χαρακτήρισε τα οικονομικά προβλήματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Παναγιώτας Βραντζά.

Κατά τον υπουργό ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί στην αγροτική οικονομία εύρυθμα και απρόσκοπτα και το πρόβλημα είναι οι συνεταιρισμοί. Γι' αυτό και... απέφυγε να αναφερθεί στα χρέη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, τον υπέρογκο δανεισμό, τα "κανόνια" και τα "φέσια" που έχουν φέρει σε απελπισία το μέσο αγρότη, όπως σχολιάζει η εν λόγω ηλεκτρονική σελίδα.

Κύκλοι της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ σημείωναν αμέσως μετά την τοποθέτηση Αποστόλου στη Βουλή ότι τα χρέη των συνεταιρισμών είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα χρέη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ για τις υποθήκες τόνιζαν ότι οι οφειλές στην πλειονότητά τους ήταν απολύτως καλυμμένες όταν έγινε η όποια δανειοδότηση, αλλά η συνολική κατάρρευση της χώρας προκάλεσε πτώση των αξιών και συνεπώς υποβάθμιση των υποθηκών.

Συγκεκριμένα, σχολιάζεται ότι οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις δε "μεταναστεύουν" σε άλλες χώρες για μείωση του κόστους εργασίας και ενέργειας και τα τελευταία 100 χρόνια επενδύουν αποκλειστικά και μόνο στη χώρα μας. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως δεν έχουν αντίρρηση για την απαλλαγή του συνεταιριστικού κινήματος από "σκελετούς" και "φαντάσματα".

Τραγική η κατάσταση

Αξίζει να αναφέρουμε, πάντως, ότι ο κ. Αποστόλου, μέσα από στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, έδωσε την τραγική κατάσταση των συνεταιρισμών, οι οποίοι βάσει του νόμου περνούν σε καθεστώς εκκαθάρισης έως τις 26 Απριλίου.

Όπως είπε, τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στην παλιά Αγροτική Τράπεζα είναι 850 εκατ. ευρώ, στην Πειραιώς 450 εκατ., στο Δημόσιο (φόροι και ΦΠΑ) 220, στο ΙΚΑ και άλλους ασφαλιστικούς φορείς 300 εκατ. και συνολικά 1,8 δισ. ευρώ.

«Εάν σε αυτά προστεθούν και 580 εκατ. ευρώ που έχουν καταλογιστεί για επιστροφή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ο λογαριασμός φτάνει τα 2,4 δισ. ευρώ και χωρίς να ξέρουμε ποιες είναι οι οφειλές σε τρίτους», είπε ο κ. Αποστόλου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «δε θα αναστήσουμε νεκρές καταστάσεις, ούτε θα διαγραφούν οι περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ήδη έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης ορισμένες περιπτώσεις. Εμείς θα είμαστε στο πλάι των αγροτών σε μια προσπάθεια να οργανώσουμε ξανά το χώρο, υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα και χρειάζεται συνεννόηση με τα οικονομικά υπουργεία για το θέμα της περιουσίας των συνεταιρισμών».

Συνεταιρισμοί- "σφραγίδες"

Το passeges.gr γράφει, επίσης, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την εικόνα των συνεταιρισμών μέχρι σήμερα. Όπως είπε, «στο ηλεκτρονικό μητρώο υπήρχαν 4.000 συνεταιρισμοί και με το νόμο του 2016 δόθηκε προθεσμία να προσαρμόσουν το καταστατικό τους με ποινή διαγραφής. Έτσι, 2.043 βρέθηκαν εκτός μητρώου γιατί ήταν ανενεργοί. Στην αξιολόγηση έμειναν περί τους 2.000. Άλλοι 1.000 θα βγουν και από τους 1.000 που θα μείνουν οι 450 θα έχουν υπόσταση».

Σχετικά με την εκκαθάριση και τα χρέη, ο κ. Αποστόλου είπε ότι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) όσοι έχουν ήδη περάσει στην εκκαθάριση, β) όσοι θα τεθούν σε εκκαθάριση και έχουν περιουσιακά στοιχεία και χρέη, και γ) όσοι τεθούν σε εκκαθάριση χωρίς περιουσιακά στοιχεία και έχουν χρέη.

«Θα πάρουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσει γρήγορα η εκκαθάριση και για αξιοποιηθούν τα παραγωγικά στοιχεία», είπε ο υπουργός. «Το ερώτημα είναι μέχρι ποιου σημείου τα χρέη τους καλύπτονται από υποθήκες».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News