Οικονομία

Από σημέρα η ενεργοποιήση των δικαιωμάτων

Όλα είναι έτοιμα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, ώστε να ξεκινήσει από σήμερα η υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών της ΕΑΣΗ.

Οι παραγωγοί μπορούν να προσέρχονται στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης στο Ηράκλειο και στα Υποκαταστήματα Αρκαλοχωρίου, Πύργου και Καστελίου, καθώς και στο συνεργείο του Συνοικισμού Επισκοπής, αλλά και στα κινητά συνεργεία υπαίθρου που θα λειτουργήσουν στην ενδοχώρα του νομού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣΗ, απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιήσει ο παραγωγός που υποβάλλει κάθε χρόνο Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης είναι να προσκομίσει μόνο τον εξαψήφιο κωδικό εξουσιοδότησης για Πύλη (από το λογιστή τους μέσω TAXISnet) και το πρόσφατο Ε9.

Οι παραγωγοί που συμμετέχουν σε προγράμματα (Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία, Δασώσεις κ.λπ.) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις συμμετοχής στα προγράμματα αυτά, ενώ οι κτηνοτρόφοι απαιτείται να προσκομίσουν το νέο μητρώο αιγοπροβάτων.

Οι παραγωγοί που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προσκομίσουν:

* Τον εξαψήφιο κωδικό εξουσιοδότησης για Πύλη (από το λογιστή μέσω TAXISnet).

* Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας (ή άλλο φορολογικό έγγραφο).

* Ταυτότητα (φωτοτυπία δύο όψεων).

* Τραπεζικό λογαριασμό (φωτοτυπία).

* Πρόσφατο Ε9 - συμβολαιογραφικούς τίτλους (φωτοτυπία).

* Συμφωνητικά μίσθωσης αγροτεμαχίων με το Ε9 του ιδιοκτήτη με ημερομηνία λήξης πέραν της 31ης Μάη 2017 (αν υπάρχουν).

* Βιβλιάριο ασφαλιστικών οργανισμών (ΟΓΑ ή ΙΚΑ κ.λπ.) ή το ΑΜΚΑ.

* Βεβαιώσεις συμμετοχής σε προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (π.χ. Βιολογικής Γεωργίας, Αναδασώσεις κ.λπ.).

* Νέο Μητρώο Αιγοπροβάτων (για τους κτηνοτρόφους).

Όσον αφορά στη διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων 2017, η ΕΑΣΗ ενημερώνει τους παραγωγούς ότι αναμένονται οι σχετικές εγκύκλιοι και οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς επίσης και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Σχόλια