default-image

Με «ναυάγιο» η Ελλάδα στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Οικονομία
Με «ναυάγιο» η Ελλάδα στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο σε κανένα από τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης (εργασιακά, συντάξεις, αντίμετρα και ΔΕΗ) ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η τηλεδιάσκεψη Υπουργών της κυβέρνησης με τους θεσμούς που διήρκεσε έξι ολόκληρες ώρες.

Παρόντες μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος και ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η εμπλοκή διαρκείας που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα οδηγήσει σε μια ακόμη συνεδρίαση χωρίς συμφωνία την προσεχή Δευτέρα, 20 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

«Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και τα εργασιακά» δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «έκλεισαν αρκετά από τα ζητήματα, έχουν μείνει μόνο 3-4 που νομίζουμε τώρα ότι μπορούν να λυθούν σε ένα πιο υψηλό επίπεδο και θα δούμε πώς θα γίνει αυτό στο Eurogroup ή γύρω από το Eurogroup». Πρόοδος σημειώθηκε μόνο για το υπερταμείο και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν και τα μέτρα-αντίμετρα με τους Θεσμούς να εγείρουν ενστάσεις στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 40% που πρότεινε η κυβέρνηση.

Την Παρασκευή αναδείχτηκε και το χάσμα που υπάρχει στα ενεργειακά καθώς στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επί δίωρο ο κ. Σταθάκης. «Έχει καθυστερήσει όχι επειδή έχουμε τις παλαιές διαφορές, αλλά επειδή μεσολάβησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που πρέπει να τη μελετήσουμε και να την διαχειριστούμε» ανέφερε κυβερνητική πηγή μετά από την διαπραγμάτευση.

Πάντως νωρίτερα παράγοντας του υπουργείου Ενέργειας τόνιζε ότι οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει αναβολή των σχετικών αποφάσεων και δεσμεύσεων στο πλαίσιο μιας συνολικής επανεξέτασης του ενεργειακού προβλήματος ως το τέλος του έτους.

Κατόπιν τούτων στόχος της κυβέρνησης παραμένει μια συνάντηση πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας ανάμεσα στον υπουργό Οικονομιών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή κ. Γιώργου Χουλιαράκη με τους βασικούς παίκτες που θα συμμετάσχουν στο Eurogroup: τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο τελευταίος παρά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές την Τετάρτη υπενθύμισε μέσω του εκπροσώπου του Μισέλ Ρέινς ότι η θητεία του στο τιμόνι του Eurogroup διαρκεί ως τον Ιανουάριο του 2018.

Νέα μετάθεση στόχου

Στην κυβέρνηση στοχεύουν πλέον την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα μετά την Δευτέρα και ο επίσημος στόχος είναι μια συνολική συμφωνία (global deal) μετατέθηκε ήδη για το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στην Μάλτα.

Ωστόσο με βάση τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης το πολυπόθητο global deal είναι σχεδόν αδύνατο να κλείσει μέσα στον Απρίλιο ενόψει των εορτών του Πάσχα (16 Απριλίου) αλλά και της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ από 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον όπου θα πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέος.

protothema

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News