default-image

Μεσογειακή κουζίνα... χωρίς κρητικό κρέας

Κρήτη
Μεσογειακή κουζίνα... χωρίς κρητικό κρέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η ελληνική κτηνοτροφία και η επάρκεια του κρέατος, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του ΣΕΚ ο απερχόμενος και όπως όλα δείχνουν και εκ νέου πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανέδειξαν στη νέα διοίκηση του Συνδέσμου πολλά νέα πρόσωπα, ενώ τρεις συνδιακαλιστές εκλέγονται από την Κρήτη, για να συμβάλλουν και αυτοί όσο περισσότερο μπορούν στον αγώνα για την ανατροπή μιας κατάστασης άκρως απογοητευτικής!

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρώτος σε ψήφους, αναμένεται να είναι και πάλι πρόεδρος του ΣΕΚ, ενώ ο απερχόμενος αντιπρόεδρος και πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, αν και εκλέχτηκε δεύτερος, δεν επιθυμεί να συνεχίσει να βρίσκεται στο προεδρείο και πρότεινε για τη θέση αυτή τον κτηνοτρόφο Μανόλη Καλυβιανάκη από το Ρέθυμνο. Από το Ρέθυμνο, εξάλλου, εκλέχτηκε και ο Μανόλης Πατεράκης. Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει η διοίκηση για να συγκροτηθεί σε Σώμα.

Επικίνδυνη κατάρρευση

Ο αντιπρόσωπος της ΕΑΣΗ στο ΣΕΚ Μύρων Χιλετζάκης, μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" χθες, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέλευση "κόβουν την ανάσα". Συγκεκριμένα, ο κ. Χιλετζάκης λέει: «Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πεβερέτος είναι απελπιστικά. Χρειάζεται άμεσα η Ελληνική Κτηνοτροφία στήριξη από το κράτος, γιατί σε μερικά χρόνια θα έχει καταρρεύσει ολοσχερώς. Ένα από τα μεγάλα παραδείγματα είναι το χοιρινό κρέας που τρώμε καθημερινά. Παράγουμε μόνο το 30% σαν Ελλάδα και εισάγουμε το 70%. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το αγελαδινό κρέας, που παράγουμε μόνο το 20% και εισάγουμε το 80%. Άλλο ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φανταστείτε ότι από το γάλα που χρησιμοποιούμε, μόνο το 30% είναι εγχώριο και το 70% είναι εισαγωγής»!

Συνεχίζοντας, ο κ. Χιλετζάκης λέει ότι «όλα αυτά τα στοιχεία ήταν στοιχεία απογοήτευσης και για τους Έλληνες παραγωγούς και για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, γιατί ο Έλληνας παραγωγός σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας συνδυάζεται με τον κτηνοτρόφο, λόγω των ψυχανθών που παράγει για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας».

Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, «με βάση όλα αυτά τα στοιχεία, χρειάζεται άμεσα μια στήριξη στον Έλληνα παραγωγό και στον Έλληνα κτηνοτρόφο, γιατί σε λίγα χρόνια στο δικό μας τραπέζι δε θα υπάρχει τίποτα ελληνικό. Θα είναι όλα εισαγόμενα και όλα αυτά τα εισαγόμενα θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και σε μας και στον τόπο μας και στον ίδιο τον τουρισμό. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μεσογειακή κουζίνα, μιλάμε για κρητική κουζίνα, αλλά χωρίς κρητικά προϊόντα»...

Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο το γεγονός η αγορά των ζωοτροφών να γίνεται με το ίδιο ΦΠΑ 24% που ισχύει και για την αγορά... ενός αυτοκινήτου!

«Είναι φοβερή η κατάσταση»

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του ΣΕΚ και πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης λέει από την πλευρά του: «Γνωρίζουμε ότι η χώρα δεν παράγει. Γνωρίζουμε ότι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος κάθε μέρα εγκαταλείπει, μη μπορώντας πλέον να συνεχίσει να παράγει. Το ζωικό κεφάλαιο σε όλη τη χώρα μειώνεται. Οι μονάδες είτε είναι γαλακτοπαραγωγής, είτε είναι μεγάλες αγγελαδοτροφικές, προβατοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Αυτές είναι αλήθειες, είναι πραγματικότητες»...

Συνεχίζοντας, ο Ανδρέας Στρατάκης τονίζει ότι «εμείς δε σταματάμε να λέμε στις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να στηρίξουν την κτηνοτροφία. Αλλά δε βλέπουμε να ενδιαφέρει κανέναν αυτό το πρόβλημα, γιατί, αν τους ενδιέφερε, ούτε οι ζωοτροφές θα είχαν ΦΠΑ 24%, ούτε οτιδήποτε παράγουμε έχει ΦΠΑ 24%, και όχι μόνο. Εκεί λοιπόν παρουσιάστηκαν νούμερα τα οποία δείχνουν την πραγματική εικόνα και τη γύμνια αυτή τη στιγμή της χώρας, αφού δυστυχώς στα ζωικά προϊόντα ένα 65% περίπου είναι εισαγόμενο. Από 'κει και πέρα, έχουν μπει στο νέο Δ.Σ. πολλοί νέοι άνθρωποι απ' όλη τη χώρα, για να συνεχίσουμε πιο δυναμικά να διεκδικούμε λύσεις»...

"Πάρτι" παράνομων ελληνοποιήσεων

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα κυρίως των χοιροτρόφων είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις κρεάτων. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό έθεσαν ο πρόεδρος και άλλα μέλη της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, πριν από λίγες μέρες, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου της χοιροτροφίας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν λόγω φαινόμενο, ο κ. Γιάννης Μπούρας ζήτησε την εφαρμογή των ισοζυγίων στα σημεία τυποποίησης και την αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές των σημείων πώλησης. Πρότεινε, επίσης, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ενυπόθηκων και εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο δανείων.

Ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης ενημέρωσε ότι για το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων αναμένεται προς υπογραφή η ανάλογη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των δανείων, υπάρχει ήδη νομοσχέδιο σε διαβούλευση και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις. Και πράγματι, προχθές Τετάρτη ο κ. Κόκκαλης γνωστοποίησε την ύπαρξη νομοσχεδίου για το θέμα της ρύθμισης των δανείων των αγροτών και κτηνοτρόφων, που βρίσκεται σε διαβούλευση, κατά τη διάρκεια νέας συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο και μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Πτηνοτρόφων Παραγωγών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση τέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου της πτηνοτροφίας και κυρίως η μη εξυπηρέτηση των δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που χορηγήθηκαν στους πτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, αλλά και για τη διευκόλυνση αγοράς ζωοτροφών. Ο πρόεδρος των πτηνοτρόφων, εξάλλου, Απόστολος Ζιώγας ζήτησε τη μακροχρόνια ρύθμιση όλων των δανείων των πτηνοτρόφων παραγωγών με χαμηλό επιτόκιο.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News