default-image

Χωράφια κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως δάση

Κρήτη
Χωράφια κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως δάση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Δασικοί χάρτες: Προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους" είναι το πολύ σοβαρό ζήτημα που θα απασχολήσει σήμερα, στις 6:30 το απόγευμα, στην Αθήνα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, 1ος όροφος, Σύνταγμα).

Οι εργασίες της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν με τους χαιρετισμούς του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού και του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Σπυρίδωνα Μάμαλη. Για το θέμα θα τοποθετηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν οι εξής τοποθετήσεις:

- "Ο ρόλος της ΕΚΧΑ Α.Ε. στην ανάρτηση δασικών χαρτών", Μόσχος Βογιατζής, διευθυντής Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος ΕΚΧΑ Α.Ε.

- "Ο ρόλος του μηχανικού στα έργα του Εθνικού Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών. Προβλήματα και λύσεις", Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

- "Δασικοί χάρτες: Προβλήματα-προοπτικές", Νίκος Χλύκας, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, μελετητής.

- "Προτάσεις αντιμετώπισης προβλημάτων", Γιώργος Στασινός, πρόεδρος ΤΕΕ, και Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος ΠΣΔΑΤΜ.

"Μπάχαλο" με τις δασικές

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" για την υπόθεση αυτή, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, ανέδειξε το μεγάλο μπάχαλο που επικρατεί, το οποίο και εγκυμονεί κινδύνους για ενδεχόμενη απώλεια ολόκληρων περιουσιών από ανθρώπους που θα κληθούν ξαφνικά να... "ξεχάσουν" τα χωράφια τους γιατί το κράτος θα τα έχει χαρακτηρίσει ως "δασικές εκτάσεις"...

Βέβαια, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ στην Κρήτη, αυτό που γίνεται σήμερα για να αποκτήσει και η χώρα μας δασολόγιο και κτηματολόγιο είναι άκρως σημαντικό και αναγκαίο. Αρκεί να γίνει με το σωστό τρόπο.

«Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στους κόλπους του έχει τους δασολόγους. Ένας πολύ ισχυρός και δυνατός κλάδος που ασχολείται με τα δασικά συστήματα και είναι και υπεύθυνος για τους δασικούς χάρτες.

»Κτηματολόγιο και δασολόγιο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες του κόσμου. Εμείς, επειδή δεν υπήρξαμε ποτέ σοβαροί, δεν έχουμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

»Επειδή όμως θέλουμε να λεγόμαστε και Ευρωπαίοι και μας πιέζουν πάρα πολύ οι Ευρωπαίοι να γίνουμε κράτος, αρχίζουμε να προσπαθούμε να σηκώσουμε το χαλί, κάτω από το οποίο βάζουμε γενεές-γενεών σκουπίδια»...

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι από τώρα και μετά «θα πρέπει όλη η Ελλάδα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποφασίσει ποιες είναι οι περιοχές οι δασικές και να έχουμε το δασολόγιό μας και να ξέρουμε μία περιοχή αν είναι δασική ή όχι. Επειδή το δάσος είναι ένα σημαντικό οικοσύστημα, πρέπει πρώτον να το προστατεύουμε και επίσης να το αναβαθμίζουμε»...

Στο σημείο αυτό, ο γνωστός κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ αναφέρεται στο ευαίσθητο θέμα της βόσκησης, λέγοντας:

«Το δάσος πρέπει να το προστατεύουμε, αποφεύγοντας να κάνουμε υπερβόσκηση. Αλλά πρέπει να του κάνουμε βόσκηση, γιατί είμαστε σε μια ξηροθερμική περιοχή και, αν δε γίνει βόσκηση, θα καεί. Και τέλος πάντων πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και ουσιαστικά διαχειριστικά σχέδια. Επί της ουσίας, δηλαδή. Και πέρα από επιδοτήσεις και όλες αυτές τις ιστορίες που κάνουμε, ή που κάνουν κάποιοι από την Αθήνα που πιθανά δεν ξέρουν τι είναι δάσος»...

«Τραγέλαφος στην Κρήτη»

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, υπάρχει ο εξής τραγέλαφος: «Το κράτος λέει ότι, όταν μια περιοχή χαρακτηριστεί δασική, είναι ντε φάκτο δική του. Και φωνάζει τον ιδιοκτήτη της έκτασης να αποδείξει ότι δεν είναι δική του»!

Ο κ. Στεφανάκης λέει για την υπόθεση αυτή ότι είναι για γέλια, αφού εξαναγκάζονται οι πολίτες εκείνοι που θα συρθούν σε αυτή την αμφισβήτηση να εμπλακούν σε μια ατέλειωτη δικαστική διαμάχη που κρατάει για χρόνια.

«Εμείς όμως στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη από δραστηριότητες που θα μας αποφέρουν εισόδημα και όχι από τέτοιες ιστορίες», όπως ο ίδιος εξηγεί.

Και καταλήγει λέγοντας ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να βρεθούν άμεσα λύσεις. Διαφορετικά πάντα θα υπάρχουν οι κίνδυνοι να χαθούν περιουσίες από πάρα πολλούς ανθρώπους.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News