default-image

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

Οικονομία
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρά σήμερα, μετά τη χθεσινή υποχώρησή τους στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών και πλέον, εν μέσω ανησυχιών ότι θα συνεχισθεί η υπερβάλλουσα προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate, WTI) σημείωνε πριν λίγο άνοδο 17 σεντς ή 0,4% στα 49,45 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει χθες κάτω από τα 50 δολάρια, για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους.

Η τιμή του μπρεντ αυξανόταν 12 σεντς ή 0,2% στα 52,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχε υποχωρήσει 1,7% χθες και είχε κάνει βουτιά 5% την Τετάρτη.

Σε εβδομαδιαία βάση, η τιμή του WTI είναι σε τροχιά να καταγράψει πτώση 7,2% που είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ η τιμή του μπρεντ είναι σε τροχιά για μείωση 6,4%, επίσης η μεγαλύτερη από τις αρχές Νοεμβρίου.

Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου επλήγη μετά από μία περίοδο αύξησης των τιμών, η οποία ώθησε περισσότερες αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου να κάνουν εξορύξεις από νέα κοιτάσματα, με τα αποθέματα πετρελαίου να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 8,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στο ύψος - ρεκόρ των 528,4 εκατ. βαρελιών.

Οι εξορύξεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν, με τους παραγωγούς να σχεδιάζουν την επέκταση της παραγωγής αργού στη Βόρεια Ντακότα, την Οκλαχόμα και άλλες περιοχές με κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου.

Αυτό υπονόμευσε το αισιόδοξο κλίμα που υπήρξε μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου να μειώσουν την παραγωγή τους στο πρώτο εξάμηνο του έτους για να αντιμετωπίζουν την παγκόσμια υπερβάλλουσα προσφορά.

Υψηλόβαθμοι ενεργειακοί αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας είπαν σε κορυφαίες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, στη διάρκεια κλειστής συνάντησης που έγινε αυτή την εβδομάδα, ότι δεν πρέπει να κάνουν την υπόθεση ότι ο ΟΠΕΚ θα επεκτείνει τις μειώσεις της παραγωγής για να αντισταθμίσει την αυξημένη παραγωγή από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News