Οικονομία

"Λευκός καπνός" για τη διαπραγμάτευση

«Το staff level agreement  (τεχνική συμφωνία) έχει σχεδόν συμφωνηθεί»,  δήλωσε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο Χίλτον. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι είναι απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρχει έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Ο ίδιος τόνισε ότι το ΔΝΤ δέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018, καθώς έχει μηδενιστεί.

Ο κορυφαίος παράγοντας σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεχισθούν και αύριο. Αυτή την ώρα στο Χίλτον γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις σε χωριστές ομάδες, οι θεσμοί μεταξύ τους και με τα αρχηγεία τους και το οικονομικό επιτελείο σε ανοιχτή γραμμή με το μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το διάλειμμα που άρχισε στις 22.00 το βράδυ της Τρίτης, οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι για μία, όπως όλα δείχνουν, κρίσιμη ολονυχτία με βασικό μενού μέτρα και αντίμετρα.

Ουσιαστικά ανοίγει ένα παράθυρο για να κλείσουν τα περισσότερα μέτωπα μέχρι τις 20 Μαρτίου και να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι συζητήσεις για να αρθούν τα υπόλοιπα εμπόδια.

Η ύπαρξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2018 απομακρύνει και την εφαρμογή μέτρων (και αντίμετρων) εκείνη τη χρονιά, οπότε ό,τι συμφωνηθεί θα μεταφερθεί για το 2019.

Πηγή: imerisia.gr

Σχόλια