default-image

Σόιμπλε: Η αξιολόγηση θα κλείσει - Η αποστολή των θεσμών συνεχίζεται

Οικονομία
Σόιμπλε: Η αξιολόγηση θα κλείσει - Η αποστολή των θεσμών συνεχίζεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιοδοξία ότι θα κλείσει η αξιολόγηση εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στην ετήσια συνέντευξη τύπου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Βερολίνο.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, παρά τα μηνύματα που καταφθάνουν από την Αθήνα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε αδιέξοδο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζει την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει. Όπως ενδεικτικά είπε «η αποστολή των θεσμών συνεχίζεται, είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Σόιμπλε υπενθύμισε ότι τη «βάση» για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αποτελεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup «μαζί με την Ελλάδα». «Αν όλοι οι συμμετέχοντες την τηρήσουν, δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ασκώντας εμμέσως αλλά σαφώς κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «δεν αντιπροσωπεύουν όλα όσα δηλώνονται στην Αθήνα αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στην πολιτική καθημερινότητα». Πάντως, «αν τώρα παρουσιάζονται δυσκολίες, τότε αυτό συμβαίνει επειδή κάποιος ίσως να νομίζει ότι δεν χρειάζεται να τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», στο Eurogroup.

Δεν τίθεται ζήτημα Grexit

Σε ό,τι αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς. «Το αν θα είναι 3,5% ή 2,7% ή κάτι άλλο είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα» και θα εξαρτηθεί από «την οικονομική και δημοσιονομική πορεία στην Ελλάδα αλλά και την αποφασιστικότητα» της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, δηλαδή της κυβέρνησης και της Βουλής, να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως ο ίδιος δεν θέτει θέμα Grexit. Μια τέτοια απόφαση εναπόκειται στην Ελλάδα. Εφόσον όμως η χώρα είναι στην Ευρωζώνη τότε θα πρέπει να εφαρμόζει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. «Και αν παρουσιάζονται δυσκολίες, τότε θα διαπραγματευόμαστε ξανά εκ νέου», είπε. Πάντως, μια προσωρινή έξοδος της χώρας από το ευρώ όπως προτείνει η συμπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος «Η Αριστερά», Σάρα Βάγκενκνεχτ, δεν είναι δυνατή, επειδή, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Το 2018 έτος αποφάσεων

Αναφορικά με το κούρεμα του χρέους ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι ήδη εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Τα δε μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν είναι του παρόντος αλλά θα συζητηθούν, σύμφωνα με την απόφαση στο Eurogroup τον Μάιο του 2015, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η Ελλάδα «παρά τις προσδοκίες» θα έχει επιπλέον δανειακές ανάγκες. Επ' αυτού επικρατεί διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Οι ενδοιασμοί του Ταμείου οδήγησαν άλλωστε στην ψήφιση προληπτικών μέτρων από την ελληνική Βουλή που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018, αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πηγή: Deutsche Welle

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News