default-image

Ποια αγορά της Κρήτης παραπέμπει σε «νεκροταφείο»;

Οικονομία
Ποια αγορά της Κρήτης παραπέμπει σε «νεκροταφείο»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εβδομάδα πριν από τη λήξη των χειμερινών εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις καφέ - εστίασης της Ιεράπετρας, βιώνουν εισπρακτικά τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων δέκα χρόνων, καταγράφοντας εξαιρετικά χαμηλούς η μηδενικούς τζίρους, με τους καταστηματάρχες να αναζητούν με αγωνία το «τις πταίει…».

Παρότι από την έναρξη των εκπτώσεων τα εμπορικά καταστήματα, επιχείρησαν να κρατήσουν τους καταναλωτές στον τόπο τους, αναρτώντας στις προθήκες τους πολύ μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων και παρότι ο Γενάρης ήταν εξαιρετικά χειμωνιάτικος με πολύ κρύο και παρατεταμένη κακοκαιρία, το εμπορικό κέντρο δεν «κινήθηκε».

Οι καταναλωτές δεν βγήκαν στην αγορά, δεν περπάτησαν να χαζέψουν στις βιτρίνες και δεν μπήκαν καν στον κόπο να παζαρέψουν καλύτερες τιμές και μεγαλύτερες εκπτώσεις σε προϊόντα που τους ενδιέφεραν. Οι καταναλωτές έδειχναν και συνεχίζουν να δείχνουν… απελπιστικά αδιάφοροι.

«Είναι αλήθεια αυτό που σας μεταφέρουν οι έμποροι της Ιεράπετρας. Στην τοπική αγορά δεν κινείται τίποτα, κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Οι καταναλωτές δεν έχουν καλή ψυχολογία. Δείχνουν να είναι επηρεασμένοι από τη φοροκαταιγίδα και τις δυσάρεστες εκπλήξεις του νέου ασφαλιστικού, καθώς οι περισσότεροι που είναι αγρότες, καλούνται να πληρώσουν μόνο για τον ασφαλιστικό τους φορέα πολλά περισσότερα χρήματα σε σχέση με το 2016. Με την οικονομική ανασφάλεια και την ψυχολογία του καταναλωτή στο ναδίρ, η αγορά δεν κινείται», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

«Τα καταστήματα δεν μπορούν να συντηρηθούν και να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις, περιμένοντας να δουλέψουν μόνο την περίοδο των εκπτώσεων. Η κίνηση στην τοπική αγορά της Ιεράπετρας, θα έπρεπε να είναι συνεχής και καθημερινή, με τις περιόδους των εορτών να παρουσιάζει ο τζίρος των καταστημάτων κάποια λογική αύξηση. Μόνο έτσι, θα μπορούν οι επιχειρήσεις να μένουν ανοικτές και οι επιχειρηματίες να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Πραγματικά σε αυτή την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, η κίνηση στο εμπορικό κέντρο είναι πάρα πολύ μικρή», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Δεν πάνε πλατεία

Τα έργα, της πεζοδρόμησης τμήματος της οδού Μιχαήλ Κοθρή, τα οποία συνεχίζονται και η επέκταση-ανάπλαση της πλατείας Ηρώων, που είναι υπό κατασκευή, θεωρούν πολλοί επαγγελματίες του κέντρου της Ιεράπετρας, ότι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών που έχουν σταματήσει να πηγαίνουν πλατεία, για καφέ η για ψώνια, καθώς θεωρούν ότι το κέντρο της πόλης δεν είναι πια τόσο ελκυστικό.

«Οι εργασίες που γίνονται στην πλατεία και οι αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων, δείχνουν μέχρι στιγμής ότι έχουμε μεταφέρει την κίνηση δυτικότερα στις οδούς Παγωμένου, Δημοκρατίας και Κύπρου. Εμείς θέλουμε να δούμε όλα τα έργα ολοκληρωμένα, για να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Να μπούνε τα φώτα, να φτιαχτούν τα παρτέρια, να φυτευτεί το πράσινο, να γίνουν όλες οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η ελεγχόμενη στάθμευση, για να δούμε όλο αυτό το σχέδιο συνολικά, μαζί με τους καταναλωτές, προκειμένου να διαπιστώσουμε στην πράξη αν είναι καλύτερα η χειρότερα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

«Όλοι πιστεύαμε ότι η πεζοδρόμηση της Μιχαήλ Κοθρή και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Ηρώων, θα έφερναν περισσότερο κόσμο στο εμπορικό κέντρο. Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Θα κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή, να ολοκληρωθούν τα έργα, να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων, να δοθεί σε χρήση η πλατεία και μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα κάποιων μηνών, θα δούμε αν έγινε ελκυστικότερο το εμπορικό κέντρο. Τότε θα κρίνουμε, αν βελτιώθηκε η υφιστάμενη κατάσταση η αν χειροτέρεψε. Πιστεύω ωστόσο ότι, το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά η έλλειψη ρευστότητας που έχουν όλα τα νοικοκυριά, έχοντας μειώσει πάρα πολύ τις καθημερινές δαπάνες, κάνοντας αγορές ειδών μόνο πρώτης ανάγκης», προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Στο μεταξύ μια μεγάλη ομάδα καταστηματαρχών του κέντρου, που οι επιχειρήσεις τους έχουν καταγράψει μεγάλη πτώση στις εισπράξεις του τελευταίου διμήνου, θεωρώντας ότι φταίνε πρώτα από όλα τα έργα της ανάπλασης και της πεζοδρόμησης του κέντρου, έχουν ξεκινήσει και μαζεύουν δεκάδες υπογραφές συναδέλφων τους, για να καταθέσουν αίτημα συζήτησης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, την αλλαγή χρήσης του πεζοδρομημένου τμήματος της Μιχαήλ Κοθρή, σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News