default-image

«Δε φεύγουμε από τα μπλόκα», λένε αγανακτισμένοι οι αγρότες

Κρήτη
«Δε φεύγουμε από τα μπλόκα», λένε αγανακτισμένοι οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ούτε κι εμείς περιμέναμε από την αρχή τόσο μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα του αγώνα μας», είπε στη "Νέα Κρήτη", αναφερόμενος στα μέτωπα των αγροτικών κινητοποιήσεων ανά την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα, αφού ήδη, όπως λέει, από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας διαφαίνεται μια διάθεση παροχολογίας, με στόχο τη λήξη του ξεσηκωμού.

Την ίδια ώρα, σε ολόκληρη τη χώρα τα μπλόκα των αγροτών που ανήκουν στο στρατόπεδο της Πανελλήνιας Επιτροπής των Μπλόκων όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά αντίθετα πυκνώνουν, παρά το τσουχτερό κρύο και την καλλιέργεια του κλίματος ότι «οι αγώνες των αγροτών γίνονται μόνο για την τιμή των όπλων»! Στην Κρήτη, τα μπλόκα παραμένουν και ενισχύονται διαρκώς στον κόμβο των Πραιτωρίων κοντά στο Χάρακα και στα Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά.

Από το βράδυ της Κυριακής, αλλά λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών όχι με την αναμενόμενη συμμετοχή, στα αγροτικά μπλόκα της χώρας έχουν προστεθεί και οι κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν το μπλόκο στα "Πράσινα φανάρια" (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία). Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι αγρότες αναμένεται να συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τον καθημερινό τρίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού, στο ύψος του Αιγίου.

Μικρή ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όταν αγρότης επιχείρησε με το τρακτέρ του να παρακάμψει τις αστυνομικές δυνάμεις και να κατευθυνθεί στον κόμβο της Ειδομένης, όπου οι αγρότες θέλουν να στήσουν το μπλόκο τους.

Να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες αποφάσισαν οι αγρότες της Νίκαιας, οι οποίοι συνεχίζουν τους αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Την ανάπτυξη των αγροτικών μπλόκων στη δυτική Μακεδονία, από χθες Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η σύσκεψη των εκπροσώπων συντονιστικών επιτροπών της περιοχής.

Δράση από το ΠΑΜΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η επίσκεψη αλληλεγγύης των ταξικών σωματείων στο μπλόκο της φτωχής και μικρομεσαίας αγωνιζόμενης αγροτιάς στον κόμβο στα Πραιτώρια.

Εργάτες από κάθε κλάδο του νομού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και εξέφρασαν έμπρακτα τη συμμαχία της εργατιάς με τη μικρομεσαία αγροτιά. Κομβόι αυτοκινήτων, που ξεκίνησε από το Ηράκλειο, κατευθύνθηκε στο μπλόκο των Πραιτωρίων.

Οργανωμένα και περιφρουρημένα, οι εργαζόμενοι από εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία άφησαν τα αυτοκίνητα και με μπλοκ κατευθύνθηκαν προς τους αγρότες που βρίσκονταν εκεί.

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τους εργάτες καθώς τα δύο μπλοκ έγιναν ένα, βροντοφωνάζοντας «Εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Το λόγο πήραν από την πλευρά των αγροτών και της επιτροπής του μπλόκου ο Μ. Καρκαβάτσος, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από το συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, την ΕΙΥΗ, την ΟΓΕ και την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Από τις ομιλίες που έγιναν τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι «το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών επιχειρείται για χάρη των σύγχρονων τσιφλικάδων, μεγαλοαγροτών, των επιχειρηματικών ομίλων που συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή.

»Αυτή η πολιτική έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και στη ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, που αγοράζουν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Επίσης, ίδια ή παρόμοια μέτρα με αυτά που περνάνε στους αγρότες περνάνε και στους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, γιατί όλος ο εργαζόμενος λαός είναι στην ίδια όχθη.

»Απέναντί μας είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις, που απαιτούν και νέα μέτρα σε βάρος μας».

«Θα νικήσουμε»

Κλιμακώνουν τον αγώνα

«Στο τέλος θα νικήσουμε εμείς», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, ενώ χαρακτηρίζει ως «τσιράκια» και «εντολοδόχους της κυβέρνησης και των κομμάτων που οδήγησαν ως εδώ τη χώρα» όλους εκείνους που λένε ότι δεν πιστεύουν να υπάρχουν πλέον περιθώρια νίκης από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ο Μανόλης Καρκαβάτσος επαναλαμβάνει το αίτημα για 12.000 ευρώ αφορολόγητο, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί, καθώς επίσης την κατάργηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων στους φτωχούς αγρότες με τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ, προοδευτική φορολόγηση στους μεγαλοαγρότες και άλλα αιτήματα που μπορούν να τα διεκδικήσουν με επιτυχία οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Ο συνδικαλιστής λέει, εξάλλου, ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών της χώρας.

«Τη μια μας λένε "μπαταχτσήδες" και "βολεμένους", την άλλη καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό κι ύστερα προσπαθούν πριν τους αγώνες να κάνουν διαλόγους στημένους. Δείχνουν τάχα μου μια διάθεση να μας ακούσουν, αλλά το κάνουν λίγο πριν βγούμε στους δρόμους. Άρα εδώ έχει "λάκκο η φάβα"... Καταλήγοντας, ο κ. Καρκαβάτσος διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σήμερα να πείσει ότι θέλει να λύσει κάποια προβλήματα, αλλά δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Και οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

«Δεν πατάμε κουμπάκια να βγαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους. Γίνεται σταδιακά. Και πανελλαδικά, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, βρισκόμαστε περίπου στο 90% της οργανωτικής μας δράσης. Το επόμενο διάστημα, η άλλη φάση είναι αυτό που λέμε εμείς "κλιμάκωση". Άρα, το τι θα κερδίσει αυτός ο αγώνας θα εξαρτηθεί από τη συσπείρωση της αγροτιάς γι' αυτό που λέγεται "επιβίωση"»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News