default-image

Καταστροφές: 21 χρόνια δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο! (photos)

Κρήτη
Καταστροφές: 21 χρόνια δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο! (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Η «Αριάδνη», το βαρομετρικό χαμηλό που οδήγησε στον πρωτοφανή χιονιά στην Κρήτη, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια στο νησί και οι παραγωγοί θα χρειαστούν πολύ καιρό για να ξεχάσουν την εικόνα που αντίκρισαν στα χωράφια.  Οι περισσότεροι είδαν περιουσίες να καταστρέφονται, χωράφια να γίνονται «βορά» στα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον κόπο τους να χάνεται μέσα σε λίγες ώρες.

Εικόνες καταστροφής αντίκρισε στο χωράφι του στον Άγιο Μάμα Μυλοποτάμου και κάτοικος της περιοχής, εικόνες που δημοσιεύει σήμερα το neakriti.gr.

«Καταστράφηκε την περιουσία μου»

Σπασμένα κλαδιά, ελιές που «λύγισαν» στην κακοκαιρία και χιόνι που παρέμεινε για μέρες στα χωράφια, «πλήγωσαν» ανεπανόρθωτα τα λιόφυτα. Όπως αναφέρει με απογοήτευση στο neakriti.gr ο παραγωγός «ο χιονιάς δεν κατέστρεψε μόνο τη δική μου , αλλά περιουσίες σε όλη την Κρήτη. Τώρα θα φανεί αν οι αρμόδιοι που κάθονται στις καρέκλες κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

«21χρόνια δεν το έχω ξαναδεί…»

Η ίδια εικόνα επικρατεί σε όλο το δήμο Μυλοποτάμου όπου τα χωράφια μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο. Μάλιστα ενώ για χρόνια υπήρξε δήμαρχος της περιοχής και έχουν δει πολλά τα μάτια του ο κ.Κόκκινος δεν θυμάται κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Όπως είπε «εγώ 21 χρόνια που μένω εδώ και είμαι δήμαρχος δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Για 3-4 χρόνια οι ελιές που έπαθαν ζημιές δεν θα μπορούν να «ξαναδώσουν» τίποτα. Άλλες ελιές άνοιξαν στα δύο , άλλες έσπασαν. Δεν πρόκειται να υπάρξει για πολλά χρόνια παραγωγή».

Οι δρόμοι έκλεισαν από τα σπασμένα κλαδιά

Η εικόνα είναι απογοητευτική σε όλη την Κρήτη, ο χιονιάς «ισοπέδωσε» χωράφια και οι άνεμοι «αποτέλειωσαν» τις καλλιέργειες. Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Μυλοποτάμου ότι οι δρόμοι έκλεισαν από τον όγκο των σπασμένων κλαδιών που παρέσυραν οι άνεμοι και αποτελούν πλέον το θλιβερό θέαμα που αντικρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Όπως τονίζει ο κ.Κόκκινος «να φανταστείτε και οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από τα κλαδιά των ελαιόδεντρων τα οποία έχουν σπάσει και έχουν πέσει στο δρόμο. Σκεφτείτε πως έχουν γίνει τα λιόφυτα. Σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή αγγίζει το 70%. Σε όλα τα χωριά του δήμου η ίδια εικόνα: Απλαδιανά, Αλοϊδες, Χώνος Αϊμονας, Μουρτζανά και Γαράζο… Δεν υπάρχει ούτε ένα χωριό όπου να μην έχουν καταστραφεί οι ελιές. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι ζημιές για τον καρπό πρέπει να δηλωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο για τα ΠΣΕΑ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση».

Μάλιστα ο δήμαρχος Μυλοποτάμου θα στείλει επιστολή προς τους αρμοδίους ζητώντας να υπάρξει μέριμνα όχι μόνο για την καταγραφή αλλά και την αποζημίωση των παραγωγών. Κι αυτό γιατί οι καλλιεργητές βρέθηκαν από τη μια στγιμή στην άλλη να βλέπουν τον άνεμο και το χιόνι -μαζί με τις ελιές- να εξαφανίζει και το εισόδημά τους .

Δείτε το βίντεο με τις καταστροφές στην Κρήτη

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News