default-image

Έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους

Οικονομία
Έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια - όμως όπως λέει και η παροιμία "κάλλιο αργά παρά ποτέ" - έγινε το πρώτο βήμα για την ένταξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο ΕΣΠΑ, με κόστος λιγότερο του ποσού του μισού εκατομμυρίου ευρώ, και η υλοποίησή του ξεκινά από τον Ιούνιο.

Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, αλλά γίνονται και κάποιες εκτιμήσεις από παράγοντες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τις οποίες ως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει αρχίσει να λειτουργεί.

Ποια, όμως, είναι η φιλοσοφία του; «Αφού τεθεί σε λειτουργία αυτή η εφαρμογή, θα κληθούν όλοι οι πολίτες να δηλώσουν την περιουσία τους - είτε σταθερή, είτε ακίνητη... Οποιαδήποτε περιουσία υπάρχει, όπως επίσης και τα μετρητά. Και από 'κει πλέον θα παρακολουθείται η εικόνα των φορολογουμένων, ενώ το περιουσιολόγιο θα είναι ενεργό σε ετήσια βάση», εξηγεί, απαντώντας στα σχετικά όσο και εύλογα ερωτήματά μας, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, μέσα από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα παρακολουθείται αν ο φορολογούμενος έχει απότομη μείωση περιουσίας, αν έχει απότομη αύξηση της περιουσίας κ.λπ. Και θα μπορεί το κράτος να ελέγξει αν η περιουσία που δηλώνει ο φορολογούμενος είναι συμβατή με το εισόδημα που βγάζει. «Αν δηλαδή έχει κάνει πολλές αγορές που δε συνάδουν με τα εισοδήματά του, αν δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις καταθέσεις του και όλα αυτά», επισημαίνει ο Παύλος Μπαριτάκης.

Άρα, δηλώνονται όλα και ελέγχονται όλα, έτσι ώστε να περιοριστεί το "μαύρο" χρήμα. Και στο ερώτημα που του θέσαμε για ομοιότητες που υπάρχουν με το πόθεν έσχες, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών απαντάει ως εξής: «Τώρα όμως, εκτός από το "έσχες", μέσα από αυτή τη νέα εφαρμογή ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώνει και το "πόθεν". Είναι μια συνεχόμενη και ενεργή βάση δεδομένων, όπου θα καταγράφονται τα πάντα: τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες, πόσα μετρητά υπάρχουν, η ακίνητη περιουσία, τα πάντα...».

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος που αποσκοπεί στη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών, οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Οι πληροφορίες, όπως αναφέρεται στην απόφαση, αφορούν ενδεικτικά: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια και μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας και άλλα.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Χρήστες του συστήματος είναι όλοι οι φορολογούμενοι, καθώς και στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

Παράλληλα:

- Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες (τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης) εισαγωγής περιουσιακών στοιχείων, τα οποία μακροπρόθεσμα διασταυρώνονται με την αρμόδια Αρχή.

- Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή από τους χρήστες της φορολογικής διοίκησης.

- Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

- Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης περιουσιακών στοιχείων τα οποία προκύπτουν μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

- Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

- Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας-αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογούμενων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας ύλης.

- Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News