default-image

Επιχειρήσεις στοχεύουν τα μεγάλα κερδοσκοπικά funds

Κρήτη
Επιχειρήσεις στοχεύουν τα μεγάλα κερδοσκοπικά funds

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άθλια κατάσταση στην οποία έχουν φέρει την ελληνική αγορά τα μνημόνια έχει καταστήσει την Ελλάδα ένα... μικρό Ελντοράντο, με πλήθος επενδυτικών ευκαιριών για τους "τολμηρούς".

Τα μεγάλα funds του εξωτερικού έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση και κάνουν... ουρά για να μπουν στην ελληνική αγορά, χρησιμοποιώντας την "κερκόπορτα" του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να αλώσουν μια σειρά από τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και σίγουρου κέρδους.

Οι τομείς που παρουσιάζουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και θεωρούνται ιδιαίτερα εξελίξιμες στην Ελλάδα είναι αυτοί που έχουν μπει στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν ότι μπορούν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, φαντάζει ως μοναδική διέξοδος για εκατοντάδες υπερχρεωμένες ελληνικές επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο ξένων εταιρειών, οι οποίες είναι οι μοναδικές που μπορούν να προσφέρουν αυτή τη στιγμή "ζεστό" χρήμα προκειμένου να ανακάμψουν.

Όπως γράφει η "Ημερησία", από το Νοέμβριο εντάθηκαν οι επαφές των εκπροσώπων των funds ή δικηγορικών γραφείων που τους εκπροσωπούν τόσο με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όσο και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επαφές έγιναν επίσης και με τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, ο οποίος διαχειρίζεται τον τεράστιο όγκο των "κόκκινων" δανείων.

Οι ξένοι ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες για το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους για κάποια σημεία του, ενώ ήθελαν να πληροφορηθούν πότε θα ξεκινήσει ουσιαστικά η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς "κόκκινων" χορηγήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα funds είχαν φτιάξει συγκεκριμένους φακέλους για κάθε έναν από τους τομείς ενδιαφέροντος.

Η ακτοπλοΐα, το real estate, οι κατασκευές, ο ξενοδοχειακός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες και κατ' επέκταση τα μέσα ενημέρωσης και τέλος η χαλυβουργία βρίσκονται στο στόχαστρο των ξένων. Σε ειδική κατηγορία βρίσκεται ο κλάδος των τροφίμων και το λιανεμπόριο γενικότερα, καθώς εκεί συμβαίνουν ήδη μεγάλες ανατροπές.

Άλλωστε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 110 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από 50 δισ. ευρώ είναι τα ανοίγματα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, για τις οποίες υπάρχει το ενδιαφέρον των ξένων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των τουλάχιστον 40 funds που έχουν έρθει στην Ελλάδα μέσα στο 2016 καταθέτουν προτάσεις κυρίως για δάνεια επιχειρήσεων που έχουν εγγυήσεις ακίνητα (εμπορικά και βιομηχανικά), αλλά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη το σπίτι. Στις περιπτώσεις αυτές προσφέρουν ένα ποσό μεταξύ 30% έως και 50% επί της πραγματικής αξίας.

Δίνουν, δηλαδή, 30 έως 50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου, με σκοπό στη συνέχεια να διαπραγματευτούν τα funds με τους δανειολήπτες την αποπληρωμή τους, όχι βεβαίως στο 100% αλλά στο 60% έως 80%.

Υπάρχουν βεβαίως και τα "κοράκια", που δίνουν για ακάλυπτα καταναλωτικά δάνεια τιμές ακόμη και 5 ως και 10 σεντ για κάθε ευρώ. Αυτή είναι η περίπτωση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που θέλουν γρήγορο χρήμα.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον της Pimco, της Carval, της Oak Hill αλλά και της Varde, ενώ τόσο η EDRD, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα μέσω του International Finance Corporation, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η ενεργός συμμετοχή της EBRD στις πρόσφατες ανακοινώσεις για το Ταμείο Συμμετοχών, που θα βοηθάει μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η EBRD συμμετέχει, άλλωστε, στο fund KKR, το πρώτο που πήρε άδεια για τη διαχείριση "κόκκινων" δανείων, που σε πρώτη φάση θα είναι της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ.

Αυτό που φαίνεται προς το παρόν είναι ένα έντονο ενδιαφέρον κυρίως για τον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος παρουσιάζει "κόκκινα" δάνεια άνω των 4 δισ. ευρώ σε σύνολο τουλάχιστον 10 δισ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News