Οικονομία

Τι δε θα υπολογίζεται στο αφορολόγητο με «πλαστικό χρήμα»;

Εδώ και 6 ημέρες, ακόμη περιμένουν οι καταναλωτές να δουν τι θα γίνει με τις αγορές με «πλαστικό χρήμα», καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει οδηγίες για το τι θα ισχύσει τελικά από φέτος.

Σε «άτυπη ενημέρωση» το ΥΠΟΙΚ έχει ανακοινώσει ότι στο ποσοστό των αποδείξεων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν θα υπολογίζονται οι πληρωμές ενοικίων, τηλεφωνίας και ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν παράγοντες του υπ. Οικονομικών είχαν υποστηρίξει ότι οι παραπάνω δαπάνες θα «μετρούν», αλλά ως φαίνεται τελικά η ρότα άλλαξε, καθώς υποστηρίζεται, ότι το 10% επί του εισοδήματός του που καλείται ο φορολογούμενος να «δικαιολογήσει» μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι «πολύ χαμηλό και ως εκ τούτου δεν είναι ανάγκη να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία δαπάνες για ΔΕΚΟ, ενοίκια κτλ.».

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Σχετικά με τα δημοσιεύματα Τύπου για τις δαπάνες που θα υπολογίζονται στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών ενημερώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4446/2016.

Επισημαίνεται ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου. Γι' αυτό το λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου.

Η εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών κινείται στην λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών. Στις δαπάνες που θα εξαιρούνται περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι βασικές κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου. Προς περαιτέρω κάλυψη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, θα συμπεριληφθούν και επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.

Τα ζητήματα αυτά θα διευκρινιστούν οριστικά με την υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια