Οικονομία

Μερική άρση εμπάργκο Ρωσίας για τα τουρκικά κηπευτικά

Σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas» κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Ρωσίας, συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Τουρκικής κυβέρνησης και συμφώνησαν τη μερική άρση του εμπάργκο που πέρυσι είχαν επιβάλει οι Ρώσοι στα Τουρκικά αγροτικά προϊόντα, μετά την κατάρριψη του Ρωσικού αεροπλάνου από Τουρκικά πυρά.

Ενώ επίκειται η επίσημη ανακοίνωση και η επανέναρξη των εξαγωγών, προς τη Ρωσία, αρχικά για τα Τουρκικά κολοκύθια, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τα μαρούλια, οι Ευρωπαϊκές χώρες του αγροτικού νότου, βλέπουν με ιδιαίτερη ανακούφιση αυτή τη συμφωνία.

«Η προσπάθεια που έκαναν οι Τούρκοι εδώ και μήνες μέσω της διπλωματικής οδού, για να ξανανοίξουν την αγορά της Ρωσίας, τελικά άρχισε να καρποφορεί. Από τη στιγμή που πέρυσι οι Ρώσοι έκλεισαν τα σύνορα τους για τα Τουρκικά αγροτικά προϊόντα, άρχισε να δημιουργείται ένα κλίμα αρνητικό για τα αντίστοιχα Ελληνικά που δέχονταν ισχυρές πιέσεις από τα φτηνά προϊόντα της γειτόνισσας χώρας.

Με την προχθεσινή τους απόφαση, θα αρχίσει η μείωση της υπερπροσφοράς των κηπευτικών κυρίως από τις ευρωπαϊκές αγορές αφού η τουρκική παραγωγή θα επιστρέψει στη Ρωσικά αγορά. Μετά τα λεμόνια που είχαν εξαιρεθεί από το εμπάργκο των Ρώσων, απελευθερώνονται τώρα και οι εξαγωγές πιπεριάς, μελιτζάνας, κολοκυθιού και μαρουλιού, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια.

Για την Κρήτη και για την Ιεράπετρα είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι θα φύγουν από τις Ευρωπαϊκές αγορές οι Τούρκικες πιπεριές, που προσφέρονταν σε πολύ χαμηλές τιμές», μας είπε ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

«Οι εξαγώγιμες πιπεριές στα δημοπρατήρια της Ιεράπετρας, μέχρι σήμερα, πωλούνται σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, που δεν εξασφαλίζουν το κόστος παραγωγής για τους αγρότες μας. Ελπίζω ότι μόλις αδειάσει η Ευρωπαϊκή αγορά από τις φτηνές Τουρκικές πιπεριές, θα βελτιωθεί και η τιμή της κρητικής πιπεριάς, που είναι ποιοτικά ανώτερη και έχει παραχθεί με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων, και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Μανόλης Μιχαλάκης.

Οι παραγωγοί εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων στο μεταξύ, ζητούν και από την Ε.Ε. να ξεκινήσει τη διαδικασία άρσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Ρωσία, για να αρθεί ακολούθως και το εμπάργκο που έχει επιβάλει από το 2014 η Ρωσία στα κοινοτικά και επομένως και στα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια