Οικονομία

Επιδοτήσεις: Ποιοί παραγωγοί δεν πήραν ούτε ένα ευρώ

Τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για όσους δεν έλαβαν την προκαταβολή των επιδοτήσεων

Σε πλήρη ενημέρωση για τις κατηγορίες εκείνες των παραγωγών που δεν έχουν λάβει την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης προχώρησε, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου.

 Πρόκειται για χρήσιμη επανάληψη της σχετικής ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ με ημερομηνία 1η Νοεμβρίου, που εμπεριέχει στοιχεία για τους έχοντες εκκρεμότητες, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στην καταβολή του υπολοίπου της ενιαίας ενίσχυσης συν του λεγόμενου "πρασινίσματος".

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή κ. Κεγκέρογλου, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι, κατά την επεξεργασία του αρχείου του ΟΠΕΚΕΠΕ από τη ΓΓΔΕ, ορισμένοι αγρότες δε χαρακτηρίστηκαν ως «ενεργοί αγρότες», με αποτέλεσμα να μη λάβουν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

 Ο χαρακτηρισμός δεν επηρεαζόταν από την εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης εισοδήματος.

Μόλις το πρόβλημα έγινε αντιληπτό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεργάστηκε με τη ΓΓΔΕ για τη διόρθωσή του.

Με βάση τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει για την περίοδο 2015-2020, όπως αυτή εξειδικεύεται στην κοινοτική και την εθνική νομοθεσία, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2016 ανέρχονται σε 1.899.160.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1.182.879.000 ευρώ προορίζονται για τη βασική ενίσχυση, 569.748.000 ευρώ για το "πρασίνισμα", 37.983.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 148.432.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Τα πλήρη στοιχεία

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή της προκαταβολής βασικής ενίσχυσης, που έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την 27η/10/2016, ανήλθε σε 770.000.000 ευρώ για 567.000 δικαιούχους και αφορά, σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχε προηγηθεί, στο 70% περίπου της βασικής ενίσχυσης. Το εν λόγω ποσό αποτελεί το 98% της δικαιούμενης ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016 υπέβαλαν περίπου 690.000 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 638.000.

Κατά το διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο, που λαμβάνει χώρα κατά την επεξεργασία χορήγησης προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων.

Οι κατηγορίες

Έτσι, αμέσως παρακάτω γίνεται εκτενής αναφορά στις κατηγορίες των παραγωγών εκείνων που για διάφορους λόγους και αιτίες δεν έλαβαν την προκαταβολή της βασικής τους ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται:

- Για 1.569 παραγωγούς που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καν. (Ε.Ε.) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2015, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2015.

Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

- Για 981 παραγωγούς που εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών.

- Για 727 παραγωγούς που τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016, δεν ταυτοποιήθηκαν με τα στοιχεία από τη ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών.

- Για 5.753 παραγωγούς που εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων από κληρονομιά. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων ανήλθε στις 40.476.

- Για 65.203 παραγωγούς με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ και, εφόσον μετά τον υπολογισμό του συνολικού τους ποσού είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση.

- Για 1.009 παραγωγούς που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.

- Για 1.232 παραγωγούς που, μετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων, κρίθηκαν μη δικαιούχοι.

Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ για τους δικαιούχους που εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 και 2, ξεκίνησε άμεσα την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και θα αποσταλεί νέο αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενη πληρωμή. Επιπλέον, να αναφερθεί ότι για τις λοιπές κατηγορίες ήδη το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016 έχει ανοίξει στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η εξισωτική

Πριν τις γιορτές στους λογαριασμούς

Πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή του 100% της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2016, ύψους 243,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια συνάντησης φορέων που εκπροσωπούν τον τομέα του γάλακτος.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια