default-image

Εξάγουμε σταφίδα στην... Κόρινθο!

Κρήτη
Εξάγουμε σταφίδα στην... Κόρινθο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Μπουρλότο" στις παραδοσιακές σχέσεις των σταφιδοπαραγωγών του Προφήτη Ηλία με τους ντόπιους σταφιδοεξαγωγείς και μεταποιητές σταφίδας βάζει η απόφαση μιας μικρής Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας του πρώην δήμου Τεμένους να πουλήσει με δημοπρασία τη σταφίδα στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών στην Κόρινθο.

Η ομάδα Παραγωγών Σταφίδας του πρώην δήμου Τεμένους αποφάσισε να μην πουλήσει τη σταφίδα στο Γιάννη Περδικογιάννη, που είχε προσφέρει ακριβώς την ίδια τιμή και μάλιστα τοις μετρητοίς σε αντίθεση με τον τελικό πλειοδότη, παρά το γεγονός ότι οι Κορίνθιοι θα πληρώσουν το προϊόν μετά από δύο μήνες.

Στις λεπτομέρειες κρίθηκε η απόφαση αυτή, όπως απαντά στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος της Ομάδας Σταφιδοπαραγωγών Μιχάλης Τζορμπατζάκης.

«Στόχος μας ήταν να σπάσουμε το ντόπιο μονοπώλιο Περδικογιάννη και Τοσκούδη», λέει χαρακτηριστικά, απαντώντας έτσι στα πυρά που πυροδότησε σε βάρος του η πώληση σταφίδας προς την Κόρινθο χωρίς να προκύπτει μεγάλη διαφορά μεταξύ των προσφορών!

"Βόλτα" έκαναν πάνω από 180-190 τόνοι σταφίδας του Προφήτη Ηλία, ή μέρος αυτής, αφού έφυγαν από την περιοχή, πήγαν στην Κόρινθο και από 'κει ο Γιάννης Περδικογιάννης τις ξαναέφερε στο Ηράκλειο. Κι αυτό διότι τις αγόρασε στη συνέχεια με την ταμπέλα πλέον της Κορίνθου, μαζί με ποσότητα "μαύρης" σταφίδας, για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών του, που φέτος είναι αποκλειστικά μέσα από την αγορά της Κρήτης, λόγω του γεγονότος ότι οι εξαγωγές πλέον είναι ασύμφορες.

Ξέσπασε κόντρα

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", που δέχτηκε σχετικές καταγγελίες, ήρθε σε επαφή τόσο με τον ιδιώτη μεταποιητή σταφίδας όσο και με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας, που αριθμεί γύρω στους 40 παραγωγούς.

Βέβαια, η Ομάδα Παραγωγών Σταφίδας έχει κάθε δικαίωμα να επιλέξει με βάση τα κριτήρια που βάζει τον τελικό αποδέκτη για την εμπορία του προϊόντος, που φέτος ήταν υψηλής ποιότητας και, σύμφωνα με τον κ. Τζορμπατζάκη, η απόφαση θα ανοίξει πόρτες στην αγορά της Κορίνθου και για τα επόμενα χρόνια.

«Ήρθαν εδώ οι Πελοποννήσιοι και μας πήραν σταφίδες, οπότε αναγκαστήκαμε κι εμείς και πήραμε σουλτανίνα από την Πελοπόννησο! Εδώ ήταν μια Ομάδα Παραγωγών που της είχαμε πάρει πέρυσι τη σταφίδα μαζί με τον Τοσκούδη. Πέρυσι ήταν χάλια η σταφίδα και φέτος που είχαν καλύτερες σταφίδες πούλησαν στους Κορίνθιους».

Με αυτά τα λόγια απαντά στην εφημερίδα μας ο Γιάννης Περδικογιάννης. Και προσθέτει: «Αρχικά ήμασταν πιο φτηνοί κατά 2 λεπτά από τους Πελοποννήσιους. Μας πήρε η Ομάδα Παραγωγών τηλέφωνο και δώσαμε μεγαλύτερη τιμή - τοις μετρητοίς η πληρωμή. Μας ζήτησαν να τους πληρώσουμε και το ΦΠΑ. Και όμως, προτίμησαν να δώσουν τη σταφίδα τους στην Πελοπόννησο, με βερεσέ για δύο μήνες και με απαλλακτικό ΦΠΑ»!

Μάλιστα, ο γνωστός σταφιδεξαγωγέας στο σημείο αυτό τονίζει ότι «αυτά γίνονται μάλιστα από ένα χωριό, δηλαδή τον Προφήτη Ηλία, απ' όπου και προέρχεται το μισό προσωπικό που δουλεύει στο εργοστάσιό μας».

Στο ερώτημά μας αν τους ρώτησε γιατί και τι του απάντησαν, ο Γιάννης Περδικογιάννης λέει: «Παράξενο είναι. Αλλά μου απάντησαν ότι "θέλουμε να ανοίγουμε και άλλες πόρτες". Ε, να φύγουμε εμείς να δούμε μετά τι πόρτες έχουν», τονίζει χαρακτηριστικά ο εξαγωγέας σουλτανίνας.

Όπως λέει ο κ. Περδικογιάννης, «τους είχαμε δώσει 1,50 ευρώ στο δυάρι και μας ζήτησαν καλύτερη προσφορά. Και μου είπανε "δώστε μας 1,53, να κλείσουμε την τιμή". Τους έδωσα 1,53 συν το ΦΠΑ και την άλλη μέρα μαθαίνω ότι πήγαν και τις έδωσαν στην Πελοπόννησο»!

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο του Γιάννη Περδικογιάννη απέχει μόλις στα... 10 χιλιόμετρα περίπου από τον τόπο παραγωγής, δηλαδή τον Προφήτη Ηλία.

Τι υποστηρίζει η Ομάδα Παραγωγών

«Εμείς λειτουργήσαμε με αυτό τον τρόπο για να σπάσουμε το ντόπιο μονοπώλιο στην εμπορία της σταφίδας», απαντά στην εφημερία Νέα Κρήτη, ο πρωτεργάτης αυτής της συμφωνίας με τους Κορίνθιους, Μιχάλης Τζομπαρτζάκης.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η τελική τιμή στη σταφίδα ήταν στα ίδια επίπεδα από τους υποψήφιους αγοραστές του προϊόντος, αλλά προσθέτει ότι ο κ. Περδικογιάννης δεν ανέφερε στην προσφορά του τα ποσοστά σε σταφίδα νούμερο 2 και σταφίδα νούμερο 4 που είχε σκοπό να αγοράσει. Και μάλιστα, ο ίδιος, αν και θα παραβίαζε τα προβλεπόμενα, δέχτηκε και είπε τι προσφορά είχε κάνει η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, ως προς την ποσόστωση, αλλά και πάλι δεν έπεισε ο Γιάννης Περδικογιάννης ως προς αυτό το ζήτημα.

Για τους δύο μήνες καθυστέρησης πληρωμών από την Κόρινθο, ο κ. Τζορμπατζάκης μάς είπε ότι έλαβε διασφαλίσεις και γι' αυτό και προχώρησε η Ομάδα του στην κατακύρωση της πλειοδοσίας. «Εμείς θέλαμε να σπάσουμε το μονοπώλιο. Διότι, όταν οι ιδιώτες του Ηρακλείου, κατά τη γνώμη τους, μπορούν να πάρουν φτηνά τη σταφίδα μας, την κόβουν και τη ράβουν με σκοπό να την πάρουν όσο μπορούν πιο φτηνά, με σκοπό το δικό τους κέρδος καθαρά, χωρίς να σκέφτονται αν ο παραγωγός μπορεί να ζήσει από το συγκεκριμένο προϊόν».

Ο Μιχάλης Τζορμπατζάκης, μάλιστα, για να περάσει στη γενική συνέλευση της Ομάδας την απόφαση να δοθεί η σταφίδα στην Κόρινθο, ξεκαθάρισε πως στην αντίθετη περίπτωση θα υπέβαλε την παραίτησή του. Μάλιστα, εξασφάλισε και μια προκαταβολή 50.000 ευρώ, εκ των 370.000 ευρώ περίπου της συνολικής αξίας, ώστε να υπάρχει μια διασφάλιση.

Καταλήγοντας, μας είπε ότι πέρυσι Περδικογιάννης και Τοσκούδης συνεργάστηκαν για να δώσουν την ίδια τιμή στους παραγωγούς της ομάδας, ενώ στη συνέχεια κλείστηκε με πολύ μεγάλο κόπο μια συμφωνία που κρίθηκε στα 5 λεπτά το κιλό και παράλληλα ο ίδιος αντιλήφθηκε κινήσεις για δέλεαρ σε παραγωγούς με μικρές διαφορές στις τιμές, ακόμα και σε μέλη της ομάδας, «με στόχο τη διάλυσή μας».

Για τη φετινή παραγωγή, ο κ. Περδικογιάννης, τέλος, είπε στη "Ν.Κ." χθες ότι παρήχθησαν στο νομό γύρω στους 800 τόνους σταφίδας, εκ των οποίων ο ίδιος απορρόφησε περίπου τους 300, άλλους 300 απορρόφησε ο Τοσκούδης και τους υπόλοιπους τους απορρόφησαν η ΚΣΟΣ και οι Κορίνθιοι.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News