Οικονομία

Αγρότες, τεράστια η οικονομική ζημιά από την απεργία της ΠΝΟ

Στην απόλυτη καταστροφή οδηγούνται οι αγρότες, οι έμποροι, οι εξαγωγείς, τα δημοπρατήρια και η τοπική αγορά της Ιεράπετρας, λόγω της πολυήμερης απεργίας της ΠΝΟ και της αδυναμίας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, προκειμένου να φτάσουν στις αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ του εσωτερικού και του εξωτερικού τα ευπαθή πρώιμα κηπευτικά που παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες, στα ψυγεία και στις νταλίκες που περιμένουν τα καράβια να λύσουν κάβους.

Στην απόλυτη καταστροφή οδηγούνται οι αγρότες, οι έμποροι, οι εξαγωγείς, τα δημοπρατήρια και η τοπική αγορά της Ιεράπετρας, λόγω της πολυήμερης απεργίας της ΠΝΟ και της αδυναμίας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, προκειμένου να φτάσουν στις αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ του εσωτερικού και του εξωτερικού τα ευπαθή πρώιμα κηπευτικά που παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες, στα ψυγεία και στις νταλίκες που περιμένουν τα καράβια να λύσουν κάβους.

«Έχουμε συγκεντρώσει πάρα πολλά προϊόντα από την περασμένη Τετάρτη. Έχουν περάσει ήδη 8 μέρες. Οι αντοχές της ντομάτας, της πιπεριάς και του αγγουριού είναι μικρές. Αν θα φύγουν μετά από 10 μέρες από την Κρήτη, θέλουν άλλες 5-6 μέρες να πάνε στην Πολωνία ή τη Γερμανία και άλλες 3 μέρες να φτάσουν στα ράφια των αλυσίδων.

Όταν θα φτάσουν στα χέρια του καταναλωτή θα είναι ακατάλληλα, που σημαίνει ότι οι πελάτες μας δε θα μας τα πληρώσουν, θα μας τα κόψουν πιστωτικό τιμολόγιο και θα τα πετάξουν, με αποτέλεσμα και εμείς οι εξαγωγείς να μην έχουμε τη δύναμη να τα πληρώσουμε στα δημοπρατήρια ή τους παραγωγούς μας.

Σήμερα συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί, έμποροι, εξαγωγείς, δημοπρατήρια και μεταφορείς, και είπαμε να φορτώσουμε τα φορτηγά και να προσπαθήσουμε μαζί με τους παραγωγούς μας να τα βάλουμε στα καράβια από το λιμάνι του Ηρακλείου. Άλλη μια μέρα καθυστέρησης θα σημάνει την απόλυτη καταστροφή για όλους μας», δηλώνει ο εξαγωγέας κ. Τάσος Καπνισάκης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συσκευασία των ευπαθών αγροτικών προϊόντων και η φόρτωσή τους στα φορτηγά ψυγεία.

Κάποιες άλλες εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να κλείσουν προγράμματα με τις αλυσίδες που συνεργάζονται στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Οι πελάτες μας στο εξωτερικό δε μας έχουν πια εμπιστοσύνη, γιατί δεν ξέρουν αν θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς στις συμφωνημένες ημέρες της παράδοσης των προϊόντων που αγοράζουν από εμάς. Στρέφονται ήδη προς τις ανταγωνίστριες χώρες, Ισπανία, Τουρκία και Μαρόκο. Χάνουμε αγορές που θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια να ξανακερδηθούν και κάποιες από αυτές πιθανόν να μην ανακτηθούν ποτέ ξανά», μας λέει ο εξαγωγέας κ. Θεοδόσης Ζαχαριαδάκης.

Στάματησαν τα Δημοπρατήρια τις παραλαβές προϊόντων

Τα δημοπρατήρια της Ιεράπετρας από χθες το πρωί σταμάτησαν τις παραλαβές των κηπευτικών και οι αγρότες ειδοποιήθηκαν να αφήσουν τα προϊόντα τους πάνω στα φυτά γιατί δεν αγοράζει κανείς.

«Πράγματι από το πρωί (σ.σ. χθες) δεν παραλαμβάνουμε προϊόντα, μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Τις τελευταίες μέρες πριν την απεργία της ΠΝΟ είχαμε μια σχετικά καλή ζήτηση στα προϊόντα που δημοπρατούσαμε και οι τιμές είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν. Ήρθε η απεργία και μας γύρισε και πάλι στο σημείο μηδέν. Πέρυσι μας έκαναν το ίδιο, με αποτέλεσμα να χάσουμε την πασχαλινή αγορά και όλο το μήνα Μάη.

Τώρα μας ξαναχτυπούν λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι αλυσίδες να αγοράζουν για τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Μας οδηγούν στην καταστροφή και εμείς δεν τους φταίμε σε τίποτα», μας λέει ο κ. Νεκτάριος Λιανάκης, ιδιοκτήτης του δημοπρατηρίου "Αγροδίκτυο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ >> Τελεσίγραφο αγροτών: Αν δεν φύγει πλοίο θα κάψουμε το λιμάνι- pics

Στον υπουργό Ναυτιλίας σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών

Την υποστήριξη των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου ζητά ο δήμαρχος Ιεράπετρας από τους βουλευτές του νομού Λασιθίου.

Επιστολή στον κυβερνητικό βουλευτή Λασιθίου, κ. Μανόλη Θραψανιώτη, καθώς επίσης και στο βουλευτή της Ν.Δ. στο Λασίθι, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, απέστειλε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ενημερώνοντας για τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί σήμερα Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Π. Κουρουπλή, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «με αφορμή τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ και τα ανεπανόρθωτα προβλήματα που δημιουργούνται στις αγροτικές καλλιέργειες της Ιεράπετρας, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Ιεράπετρας και εγώ προσωπικά ως δήμαρχος, ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι Δήμων του νησιού, αλλά και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης, μετά την επικοινωνία που είχαμε με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Π. Κουρουπλή, θα μεταβούμε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την Τετάρτη στη 1:30 μ.μ. (σ.σ. σήμερα), προκειμένου να μετέχουμε σε συνάντηση μαζί του. Παράλληλα, κατά την ίδια ημέρα στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούμε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ιωάννη Δραγασάκη μετά από σχετικό αίτημά μας.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει στις αγροτικές καλλιέργειες της Κρήτης από την παρατεταμένη απεργία της ΠΝΟ, θεωρούμε αυτονόητη από μέρους σας την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου της Κρήτης και της Ιεράπετρας, για την ουσιαστική αντιμετώπιση ενός επαναλαμβανόμενου προβλήματος που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιεράπετρας στους βουλευτές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια