default-image

Έκτακτη Σύνοδος, για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα

Οικονομία
Έκτακτη Σύνοδος, για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτακτη Σύνοδο με σκοπό να συζητηθούν οι προοπτικές συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς την... Ελλάδα, θα έχουν την Παρασκευή 25/11 οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης και στελέχη του Ταμείου.

Σύμφωνα γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, στη σύσκεψη, που θα γίνει στο Βερολίνο, θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Ωστόσο δεν θα παρίσταται ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, παρότι το θέμα της έκτακτης συνάντησης είναι η Ελλάδα.

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα προτού οι Ευρωπαίοι εταίροι συναινέσουν στη συγκεκριμενοποίηση βαθιών παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και προτού η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα περιλαμβάνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Πρόκειται για μια ύστατη (;) προσπάθεια των Ευρωπαίων να υπάρξει ένας συμβιβασμός με το Ταμείο μέχρι το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει τις ισχυρές διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ που παραμένουν αγεφύρωτες με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον «αέρα» η επιδιωκώμενη από ελληνικής πλευράς συμφωνία στο Eurogroup τη 5ης Δεκεμβρίου για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης και για το χρέος.

Η Sueddeutsche Ζeitung υπενθυμίζει ότι η Μπούντεστακ έχει εγκρίνει το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως μέχρι τώρα αρνείται επίμονα, έχει εν τούτοις υποσχεθεί να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τώρα οι εμπειρογνώμονες της Ουάσινγκντον έχουν θέσει ένα σαφή όρο, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό το αίτημα του ΔΝΤ το απορρίπτει όμως συνεχώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News