Οικονομία

Λ. Αυγενάκης: "Γιατί καθυστερείτε τις συντάξεις του ΙΚΑ;"

Επίκαιρη ερώτηση από το βήμα της Βουλής, αναφορικά με το θέμα των 120.000 απλήρωτων συντάξεων που παραμένουν στα συρτάρια των ασφαλιστικών ταμείων και τη μη έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας από πλευράς κυβέρνησης, έθεσε ο γραμματέας της Ν.Δ.-βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αν. Πετρόπουλο.

«Υποσχεθήκατε επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους και αντί γι' αυτό ψαλιδίσατε και άλλο τις συντάξεις, ακόμη και των χαμηλοσυνταξιούχων. Και στη συνέχεια κόψατε και το ΕΚΑΣ, κάνοντας τους συνταξιούχους ακόμη πιο φτωχούς! Και κάνετε και κάτι άλλο: Καθυστερείτε την απονομή της σύνταξης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, εκκρεμούν σήμερα 122.147 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές, για συντάξεις χηρείας, καθώς και για αναπηρικές που υποχρεούνται οι δικαιούχοι να εξετάζονται από επιτροπές ΚΕΠΑ», τόνισε ο γραμματέας της Ν.Δ., σημειώνοντας πως «από την καθυστέρηση και σε αυτόν τον τομέα της κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο "κρυφό" χρέος από τις απλήρωτες συντάξεις. Εκτιμάται ότι το χρέος αυτό είναι ύψους 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που έχουν τα "υπό ένταξη" στον ΕΦΚΑ Ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ κ.ά.)».

Η απάντηση του υπουργού

Από την πλευρά του, ο υπουργός απάντησε: «Έχουμε κάνει προσπάθειες για να δώσουμε συντάξεις το γρηγορότερο, παρόλο που είχαμε μειωμένο προσωπικό». Επιπλέον, επισήμανε την τροπολογία για τη διάθεση 859 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν περίπου 102.000 συνταξιούχους μέσα στο 2017. Επίσης, όπως πρόσθεσε, «η καθυστέρηση οφείλεται στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και περιμένουμε να μας δώσει τον τρόπο υπολογισμού στον παρόντα χρόνο των εισφορών που είχαν καταβληθεί από το 2002, προκειμένου να έχουμε μια σαφή αποτίμηση της παρούσας αξίας των εισφορών, με μια αναδρομή από το παρελθόν».

«ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ»

Έξι μήνες πριν ψηφίστηκε ο νόμος

Στη δευτερολογία του, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν ανέλαβε χθες για να πετά την "μπάλα στην εξέδρα"», λέγοντας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό: «Ψηφίσατε το νόμο 6 μήνες πριν! Δεν έχετε αίσθηση του χρόνου! Πού είναι η δευτερογενής νομοθεσία; Έξι μήνες μετά κι ακόμη δεν έχετε προλάβει να ετοιμάσετε τη διευκρινιστική εγκύκλιο;

Άρα, δεν μπορεί παρά να υποθέσει κανείς ότι εσκεμμένα καθυστερείτε! Για να αργήσουν οι απονομές των συντάξεων και να μην εμφανίζεται το ποσό αυτό στον προϋπολογισμό!». Παράλληλα πρόσθεσε: «Υπάρχει προφορική εντολή προς το ΕΤΕΑ να μην εκδώσουν καμία απόφαση για τις επικουρικές συντάξεις; Γνωρίζετε κάτι γι' αυτό; Έχει υπολογιστεί το κόστος για τα αναδρομικά των συντάξεων που δεν έχουν απονεμηθεί τους τελευταίες μήνες; Έχει εγγραφεί το κόστος αυτό στον προϋπολογισμό του 2016; Έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2017, που η κυβέρνησή σας θα φέρει τις επόμενες μέρες στη Βουλή;».

Ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε, ζητώντας από τον υπουργό να μην αναφέρει την έλλειψη προσωπικού ως αιτία της καθυστέρησης, ότι «το 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ετοιμάσει προσλήψεις για μόνιμο προσωπικό. Αλλά η κυβέρνησή σας, κύριε υπουργέ, προτίμησε να επαναπροσλάβει αργόσχολους στην ΕΡΤ και καθαρίστριες, που μετά μετέτρεψε σε διοικητικούς υπαλλήλους. Προτίμησε αυτό η κυβέρνησή σας, από το να προσλάβει προσωπικό στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία! Δυστυχώς, τις επιλογές και τις προτιμήσεις σας αυτές πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Σχόλια