Οικονομία

Με λίστα προαπαιτούμενων θα «κλείσει» η αξιολόγηση

Μάλλον ξενίζει η βραδύτητα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές από τη στιγμή που τουλάχιστον η ελληνική πλευρά «καίγεται» να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου.

Η απάντηση έρχεται μέσω ελληνικών πηγών: «θα κλείσει ακόμα κι αν τεθούν milestones για τις εκκρεμότητες».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εν λόγω πηγές στο iefimerida, «η αξιολόγηση θα κηρυχθεί περαιωθείσα ούτως ή άλλως, έστω και με προαπαιτούμενα (milestones)», υποστηρίζοντας ότι όπως ακριβώς συνέβη και με την πρώτη αξιολόγηση, οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν στα «χοντρά» θέματα, συμπεριλαμβάνοντας τα υπόλοιπα σε λίστα ή λίστες προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σχετική πολιτική απόφαση- όπως ακριβώς συνέβη την περασμένη Άνοιξη- θα ληφθεί, αν δεν έχει ληφθεί ήδη, με φόντο το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου σε κάθε περίπτωση θα γίνουν συζητήσεις, αν όχι ανακοινώσεις, για το πρώτο «πακέτο» μέτρων επί του ελληνικού Χρέους. Κι αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το μπαράζ δηλώσεων δια στόματος Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ακόμα κι αν θα είναι αυτή η εξέλιξη, οι δύο πλευρές μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να κλείσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς τους, όχι μόνο στο Εργασιακό αλλά κυρίως στο Δημοσιονομικό, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχουν πάρει «φωτιά». Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι ένα από τα σημεία τριβής έχει βγει από το κάδρο: η επαρκής χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Το πλάνο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά μέσα στο καλοκαίρι, λίγο ως πολύ είχε δεχθεί κίτρινη κάρτα από τους Θεσμούς, αφού θεωρήθηκε ότι με βάση τα στοιχεία που παρείχε το οικονομικό επιτελείο, δεν τεκμηριωνόταν η επαρκής και διάφανη χρηματοδότηση του με τα αναγκαία κονδύλια ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ.

 Αν και η Αθήνα είχε λάβει εγκαίρως το μήνυμα, δεν βρέθηκε λύση ως την πρώτη επίσκεψη των δανειστών, με αποτέλεσμα να αναχωρήσουν «βλέποντας» μια «τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου- ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων που επικαλύπτουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης- και της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου, με φόντο τη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, που «φωτογραφίζει» 15 επιδόματα η κατάργηση των οποίων εξασφαλίζει περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Ο χειρισμός του θέματος πέρασε στο ΓΛΚ και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η εκκρεμότητα «έκλεισε». «Δεν υπήρχε ποτέ τρύπα και το λέγαμε από την αρχή. Τώρα το κατάλαβαν και αυτοί», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και πλέον μένει να επιβεβαιωθεί από το στρατόπεδο των δανειστών.

Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, οπότε και εκεί θα πρέπει να αποτυπωθούν οι όποιες διαφωνίες/ ενστάσεις των Θεσμών, που σχετίζονται όχι μόνο με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και με τη μηδενική εξοικονόμηση αμυντικών δαπανών, η οποία θα έπρεπε να είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Πηγή:  iefimerida.gr

Σχόλια