Οικονομία

Στο προσκήνιο τα εργασιακά - Τι θα ζητήσει η Αχτσιόγλου

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τους θεσμούς, αναφορικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το φλέγον ζήτημα των εργασιακών, με προτεραιότητα του Υπουργείου να είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο των αρχών που ετοίμαζε το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει επιδοθεί προς τους θεσμούς.

Τα θέματα που θα υποστηρίξει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στη συνάντηση και αποτελούν τη βασική διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, η προστασία των ορίων των ομαδικών απολύσεων, καθώς και η μη επαναφορά του λοκ-άουτ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συνάντησης:

11:00 - 12:30 Επισκόπηση

17:00 - 18:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας

18:00 - 19:00 Αγορά εργασίας

Υπουργείο: «Βασική προτεραιότητα η επανάκτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων»

 «Η ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία "φωτίζει" μία πλευρά της εργασιακής ζούγκλας, που έχουν επιβάλει τα μνημονιακά μέτρα και οι νόμοι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

«Ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η επανάκτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ισχύς και η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του υπουργείου», συνεχίζει.

Τονίζοντας ότι «Η μάχη του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, με πλήρη εργασία, πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, συνεχίζεται, έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα».

«Σε αυτή την προσπάθεια, αποτελεί βασική επιλογή η σύγκρουση με τις αιτίες και τους παράγοντες που έχουν διαμορφώσει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και ανασφάλειας».

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια