default-image

H "απάντηση" της υπουργού στην πίεση για ομαδικές απολύσεις

Οικονομία
H "απάντηση" της υπουργού στην πίεση για ομαδικές απολύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mε νέα γραμμή στα εργασιακά ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, αναμένεται να προσέλθει η νέα υπουργός Έφη Αχτσιόγλου στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα εργασιακά στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, σχεδιάζεται να γίνει δεκτή, υπό προϋποθέσεις, από την ελληνική πλευρά η πρόταση της Επιτροπής Σοφών για μειωμένο ωράριο σε εργαζομένους που κινδυνεύουν με ομαδικές απολύσεις.

Στο υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με το in.gr εξετάζουν τη δυνατότητα μερικής επιδότησης του μειωμένου ωραρίου σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης. Η επιτροπή σοφών στο πόρισμά της για τα εργασιακά προτείνει εμμέσως πλην σαφώς, αντί για ομαδικές απολύσεις, να θεσπιστεί εργασία μειωμένου ωραρίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μειώνει το ωράριο των εργαζομένων της, ακόμη και να το μηδενίζει, με τους εργαζομένους να μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση - επίδομα ανεργίας για τις χαμένες ώρες από το κράτος (π.χ. ΟΑΕΔ ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης).  

Τα άλλα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης θα είναι:

  •     το αίτημα των δανειστών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων απο 5% σε 10%
  •    το θέμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με τους δανειστές να επιμένουν ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις.
  •    η άρνηση των δανειστών να επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News