default-image

Απαραίτητη η εκπαίδευση των αγροτών για τα φυτοφάρμακα

Κρήτη
Απαραίτητη η εκπαίδευση των αγροτών για τα φυτοφάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική επιτυχία είχε η 1η Διεπιστημονική Ημερίδα με θέμα "Ο ρόλος των επιστημόνων για την ενημέρωση και το περιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία και στο περιβάλλον από την έκθεση σε φυτοφάρμακα", που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου, στην αίθουσα "Ανδρόγεω" του Δήμου Ηρακλείου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία αρκετών τοπικών φορέων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Μεσογειακής Επιστημονικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος (MESAEP) και του Ινστιτούτου Διατροφολογίας του Νew York College.

Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τα Εργαστήρια Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Έδρα Μηχανικής Περιβάλλοντος και Υγιεινής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών (IUSS) της Παβία.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο Όμιλος της "ΚΡΗΤΗ TV" και συντονιστής ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ερωτήσεις που έγιναν και η συζήτηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή των αγροτών, εκπαιδευτικών, γιατρών, πανεπιστημιακών, γεωπόνων, βιοκαλλιεργητών, των ομιλητών, του προέδρου της ημερίδας, καθηγητή Τοξικολογίας και ακαδημαϊκού κ. Αριστείδη Τσατσάκη και του συντονιστή της ημερίδας, δημοσιογράφου κ. Γιώργου Σαχίνη.

Πριν τη λήξη της 1ης Διεπιστημονικής Ημερίδας, η Ελληνική Εταιρεία Τοξικολογίας απένειμε την 4η τιμητική διάκρισή της από το 1980 στον παιδοχειρουργό και μέλος τους Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Δημήτρη Πετράκη, κάνοντάς τον επίτιμο μέλος της, για τη συμβολή του στην ενημέρωση του κοινού για τις δυνητικές επιπτώσεις από τη μακροχρόνια έκθεση σε φυτοφάρμακα και ξενοβιοτικά.

Κεντρικό συμπέρασμα της ημερίδας ήταν η αναγκαιότητα ενημέρωσης των αγροτών από τους επιστήμονες για τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, εξαιτίας πολλών συσχετίσεων της αυξανόμενης νοσηρότητας σε χρόνιες παθήσεις και της αθροιστικής μακροχρόνιας έκθεσης σε επιβλαβή φυτοφάρμακα.

Όπως τονίστηκε, αναγκαία για την πρόληψη της έκθεσης στα φυτοφάρμακα είναι:

- Η εκπαίδευση των αγροτών και η οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων αγροτών, σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης, σε θέματα προστασίας της υγείας των ίδιων, των μελών των οικογενειών τους, των εκτεθειμένων σε ψεκασμούς και του περιβάλλοντος.

- Η δημιουργία εκπαιδευτικών λυκείων και η επαναλειτουργία των Γεωργικών Σχολών Μεσαράς και Ασωμάτων Ρεθύμνου, για κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών αγροτικής και κτηνιατρικής παραγωγής.

- Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού από επιστημονικές εκδηλώσεις, άρθρα, εκπομπές και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

- Η ένταξη της περιφέρειας της Κρήτης σε ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα έρευνας συσχέτισης μακροχρόνιας έκθεσης σε ποικίλες χημικές ουσίες στην πρόκληση ασθενειών, μέσα από μελέτες σε βιοδείκτες ειδικών ομάδων του πληθυσμού.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, μια σημαντική ευκαιρία παρουσιάζεται άμεσα με τη δυνατότητα ένταξης της περιφέρειας Κρήτης στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα βιοπαρακολούθησης του πληθυσμού HBM4EU, το οποίο συντονίζει για την Ελλάδα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το πρόγραμμα HBM4EU ξεκινά από την αρχή του 2017, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι έρευνες αγοράς και εμπορίας αγροτικών προϊόντων από ομάδες παραγωγών.

Τι πρέπει να γίνει: Αναγκαία η αγροτική πολιτική

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της ημερίδας, βασική αιτία της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων είναι, μεταξύ άλλων, η αλόγιστη κανονιστική αγροτική πολιτική, η απουσία κτηματολογίου, η μη οριοθέτηση χρήσεων γης, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης και τα οικονομικά προβλήματα των αγροτών.

Ως προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητούμενο είναι να καταργηθεί η αδειοδότηση κυκλοφορίας σε απαγορευμένα και σε εκτός λίστας φυτοφάρμακα, να διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι σε εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα από τρίτες χώρες για υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων και να γίνει στροφή της αγροτικής παραγωγής της Κρήτης όχι στην ποσότητα, με μόνο κριτήριο το κέρδος, αλλά στην ποιότητα, στην εξασφάλιση αγοράς και στην υπεραξία των αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, όπως τονίστηκε, κρίνεται αναγκαία η διενέργεια νέων επιδημιολογικών μελετών και η χρήση υπαρχόντων και νέων εργαλείων βιοπαρακολούθησης των εκτεθειμένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Η δημιουργία ενός εθνικού συστήματος βιοπαρακολούθησης του πληθυσμού θα ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική προσθήκη στους μηχανισμούς ελέγχου και προστασίας της δημόσιας υγείας στη χώρα και την περιφέρεια Κρήτης.

Η Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή της 1ης Διεπιστημονικής Ημερίδας προκηρύσσει, τέλος, τη πραγματοποίηση της 2ης Διεπιστημονικής Ημερίδας την πρώτη εβδομάδα του 2017 με θέμα "Δυνατότητες και προοπτικές εφαρμογής καλλιεργητικού πλάνου στη βάση νέου, βιώσιμου και υγιούς μοντέλου στρατηγικής του κρητικού αγροδιατροφικού μοντέλου και αειφόρου ανάπτυξης της Κρήτης».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News