default-image

Αδιέξοδο στην Εθνική Τράπεζα

Οικονομία
Αδιέξοδο στην Εθνική Τράπεζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικά προβλήματα στην ομαλή πορεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας προκαλεί η δυστοκία στη συμπλήρωση των διοικήσεων των τραπεζών και ιδιαίτερα στην ανάδειξη του νέου προέδρου στην Εθνική Τράπεζα. Τα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί εξαρχής έχουν εκπνεύσει και πλέον απαιτούνται ταχείς διαδικασίες για να κλείσει το θέμα.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα, καθώς η διοικητική κρίση στην Εθνική αλλά και το ξαφνικό σίριαλ με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργούν ένα ιδιαιτέρα ομιχλώδες τοπίο.

Σε κάθε περίπτωση τα πάντα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες και για το λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθούν λύσεις και στα τρία μέτωπα. Μάλιστα, προχθές το βράδυ στο κτήριο της Τραπέζης της Ελλάδος βρέθηκε ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Γιώργος Μιχελής, για να συναντήσει τον Γιάννη Στουρνάρα με αντικείμενο προφανώς τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το Δ.Σ. της τράπεζας ψήφισε αντίθετα από την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο βασικός του μέτοχος, επομένως αντίθετα με τη θέληση του μετόχου πλειοψηφίας.

Το TXΣ, μετά την ψηφοφορία στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας υπέρ του Παναγιώτη Θωμόπουλου (που δεν ήταν η επιλογή του Ταμείου), ζήτησε διά του εκπροσώπου του στην τράπεζα τριήμερη παράταση της διαδικασίας από την Εθνική, προκειμένου να μελετήσει την περαιτέρω στάση του. Ο χρόνος αυτός θα χρησιμοποιηθεί ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες διαβουλεύσεις που θα εξομαλύνουν τυχόν την κατάσταση. Έως λοιπόν μεθαύριο Τετάρτη το ΤΧΣ μπορεί να διατηρήσει την κατάσταση αμετάβλητη.

Η διαδικασία πάντως προκάλεσε τη διακριτική μεν, αλλά ουσιαστική παρέμβαση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία φέρεται να έχει διαμηνύσει προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (ΤΧΣ, κυβέρνηση κ.τ.λ.) ότι το σενάριο σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης στον όμιλο της Εθνικής θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που δεν είναι επιθυμητό στη δεδομένη χρονική περίοδο.

Τώρα οι επιλογές για την Εθνική είναι ουσιαστικά τρεις:

- Να αποδεχθεί το ΤΧΣ την απόφαση του Δ.Σ. για την εκλογή του Π. Θωμόπουλου στην προεδρία της τράπεζας. Θα πρόκειται για βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης και να αποσοβηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διοικητική κρίση. Όμως, δημιουργείται πρόβλημα στο ΤΧΣ, το οποίο κατέχει ποσοστό άνω του 40% αλλά δεν είναι σε θέση να επιβάλει πρόεδρο.

- Η δεύτερη επιλογή είναι να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση, το χειρότερο ίσως σενάριο, διότι θα δημιουργήσει μια γενικότερη αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα που κανείς δεν επιθυμεί. Η ανησυχία που επικρατεί είναι μήπως ο SSM παρέμβει προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στην τράπεζα.

- Το τρίτο σενάριο είναι να υπάρξει αναβολή για ακόμη μερικές ημέρες, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συνεννοήσεις και να εξομαλυνθεί η κρίση.

Στην παρούσα φάση λοιπόν το Ταμείο επιθυμεί πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας να είναι ο κ. Τσιτσιράγκος, ενώ η διοίκηση της ΕΤΕ επιμένει στην επιλογή της, αυτήν του κ. Θωμόπουλου.

Την ίδια ώρα στο ΤΧΣ, ενώ διευθύνων σύμβουλος έχει εκλεγεί ο κ. Βασίλης Κατσικιώτης, ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο Ταμείο να αναλάβει δραστηριότητα. Μιλώντας προχθές στο euro2day, ο κ. Κατσικιώτης άφησε αιχμές επισημαίνοντας ότι «ηθελημένα κάποιοι, επειδή τώρα γίνονται επιλογές στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, θέλουν να με αφήσουν απέξω».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News