default-image

Ικανοποίηση από τους ξενοδόχους της Ιεράπετρας

Οικονομία
Ικανοποίηση από τους ξενοδόχους της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η τουριστική σαιζόν πριν λίγες μέρες για τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, που στο μεγαλύτερο διάστημα του εξαμήνου, από τις αρχές Μαϊου έως τα τέλη Οκτωβρίου, κατάφεραν να έχουν πολύ καλές πληρότητες, καταγράφοντας αύξηση των διανυκτερεύσεων, αλλά ταυτόχρονα και μικρή μείωση του τζίρου.

Η Ιεράπετρα τιμήθηκε ιδιαίτερα εφέτος από τη Γερμανική, τη Γαλλική, τη Ρωσική, την Τσέχικη, τη Σλοβάκικη και την Πολωνική αγορά, ενώ κατέγραψε μια μικρή σχετικά μείωση, από την τουριστική αγορά της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

«Πήγαμε αρκετά καλά εφέτος σε πληρότητες. Όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, από την αρχή μέχρι το τέλος της σαιζόν, κατέγραψαν αύξηση στις διανυκτερεύσεις.

Οι τζίροι μας ωστόσο δεν είχαν την ανάλογη αύξηση, καθώς και εμείς στην περιοχή μας φιλοξενήσαμε ένα μερίδιο Ευρωπαίων επισκεπτών που επέλεξαν αυτή τη φορά τη χώρα μας αντί την Τουρκία. Είναι μια κατηγορία επισκεπτών που δεν έχει πολλά χρήματα να ξοδέψει, εντός και εκτός των ξενοδοχείων», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Καθημερινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ωστόσο, η μόνιμη επωδός των καταστηματαρχών καφέ και εστίασης στην Ιεράπετρα , ήταν ότι, οι τουρίστες δεν κάθονται στα μαγαζιά τους και αν καμιά φορά κάτσει κανείς, ξοδεύει ελάχιστα.

«Αυτό είναι αλήθεια και η εξήγηση είναι απλή. Οι άνθρωποι αυτοί που εφέτος προτίμησαν την Κρήτη αντί την Τουρκία, έχουν μικρή οικονομική επιφάνεια.

 Τα προηγούμενα χρόνια που επέλεγαν να κάνουν διακοπές στην Τουρκία, δεν έβγαιναν από τα ξενοδοχεία τους . Πρώτο γιατί είχαν προπληρώσει τα πάντα με τα χρήματα που τους περίσσευαν και δεύτερο γιατί στην Τουρκία δεν ένοιωθαν ασφαλείς να κυκλοφορούν μόνοι τους έξω από τα ξενοδοχεία, ξοδεύοντας χρήματα στα μαγαζιά», μας είπε ο κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Στην Ιεράπετρα όποτε έβγαιναν σπάνια στην πόλη, τους έβλεπες να περπατούν με γρήγορο βήμα και να μην κοιτούν γύρω τους. Έτσι είχαν συνηθίσει να συμπεριφέρονται στην Τουρκία. Με φόβο και καχυποψία για τον οποιοδήποτε έκανε προσπάθεια να τους πλησιάσει. Ειδικά τις πρώτες ημέρες της διαμονής τους στην Ιεράπετρα, ήταν πάρα πολύ επιφυλακτικοί.

Κάποιοι από τους ξεναγούς τους μάλιστα, τους έλεγαν να προσέχουν ιδιαίτερα και να μην εμπιστεύονται τον οποιοδήποτε.

Σιγά - σιγά όμως καταλάβαιναν ότι όλα αυτά που τους έλεγαν, δεν είχαν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία.

Στόχος η επιμήκυνση της σεζόν και οι νέες κλίνες

Για την τουριστική ανάπτυξη της Ιεράπετρας, τα επόμενα χρόνια, θα γίνουν προσπάθειες να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος κατά ένα μήνα αρχικά και να κατασκευαστούν νέα ξενοδοχεία η νέες πτέρυγες στη ήδη υπάρχοντα.

«Η προσπάθεια της περιφέρειας Κρήτης και η δική μας, είναι να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος κατά ένα μήνα αρχικά και να κατασκευαστούν νέες κλίνες», προσθέτει ο κ. Βαρδάκης.

Το τροπικό κλίμα της Κρήτης προσφέρεται για τουρισμό και μετά τα τέλη Οκτωβρίου. Αν γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και υπάρξει καλός συντονισμός με τα ξενοδοχεία, τους τουρ οπερέιτορ και τις αεροπορικές εταιρίες, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί.

Στο θέμα της ανάπτυξης νέων κλινών, η Ιεράπετρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς έχουν καταστρωθεί σχέδια για την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και νέων πτερύγων σε υπάρχοντα μεγάλα ξενοδοχεία στα ανατολικά της πόλης.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα πρέπει να έχει λυθεί πολύ πριν την έναρξη της ερχόμενης τουριστικής σαιζόν, είναι εκείνο της δαιδαλώδους διαδικασίας χορήγησης βίζας στους Ρώσους επισκέπτες, που συνεχίζει να δημιουργεί αρνητικές παρενέργειες στην θετική εικόνα που έχουν οι Ρώσοι για την Ελλάδα.

«Αν η πολιτεία καταφέρει να απλοποιήσει την υπόθεση της χορήγησης βίζας στους Ρώσους επισκέπτες, αν συνεχίσουν οι προκρατήσεις με το ρυθμό που έχουμε ήδη σήμερα, και αν δεν υπάρξει μέχρι τον ερχόμενο Μάϊο κανένα τρομερό γεγονός, που να ταράξει την ηρεμία μας, όπως ήταν οι βουλευτικές εκλογές του 2015, εκτιμώ ότι, και η ερχόμενη τουριστική περίοδος θα είναι πάρα πολύ καλή», καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News