default-image

Γιατί να μην είναι ο Πειραιάς ένα από τα βασικά λιμάνια;

Οικονομία
Γιατί να μην είναι ο Πειραιάς ένα από τα βασικά λιμάνια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τους στόχους του Διεθνούς Γραφείου Επιθεωρήσεων Πλοίων (INSB) το επόμενο διάστημα, την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης για το θαλάσσιο έρμα, τη χρήση του LNG στα πλοία αλλά για και την εκπαίδευση νέων επιθεωρητών σκαφών, μιλά με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του νηογνώμονα, Παντελής Χηνάκης.

«Πρόθεσή μας για τα επόμενα χρόνια είναι αυτό που εισπράττουμε από την αγορά να το εμβαθύνουμε συνεχώς και είναι είμαστε η πρώτη επιλογή στις προτιμήσεις των πλοιοκτητών μετά τους νηογνώμονες-μελών του IACS », τονίζει, προσθέτοντας ότι ο INSB έχει αναγνωρισθεί ήδη από 27 κράτη σημαίες ενώ είναι εγκεκριμένος από την αμερικανική ακτοφυλακή (United States Coast Guard) από το 2006.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο INSB παρακολουθεί αυτή τη στιγμή ένα στόλο από περίπου 1500 πλοία στην Ελλάδα και διεθνώς με συνολικό GT 2.1Μ τόνους (στοιχεία της 31.12.2015), ενώ έχει και την παρακολούθηση νέων κατασκευών που χτίζονται εδώ στη χώρα μας.

Αναφορικά με το σύστημα "ballast water" (θαλάσσιο έρμα) που θα πρέπει να τοποθετήσουν τα πλοία από τις 08/09/2017, τονίζει ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, παγκοσμίως, το κόστος για την εγκατάστασή του προκειμένου να εφαρμοστεί η Διεθνής Σύμβαση για τον Έλεγχο και τη Διαχείριση του θαλάσσιου έρματος και ιζημάτων του πλοίου, θα αγγίξει περίπου τα 100 δισ. δολ.

Για τη χρήση του LΝG στα πλοία εκτιμά ότι η χρήση του ντίζελ θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα και αναφέρει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία αυτή τη στιγμή είναι η διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου καυσίμου και κυρίως των υποδομών προμήθευσης στα λιμάνια.

Για την ανάληψη του λιμανιού του Πειραιά από την κινεζική Cosco δηλώνει, ότι «δεν είναι κατά ανάγκη αρνητικό ένα μεγάλο λιμάνι όπως ο Πειραιάς να αλλάζει χέρια. Πιθανόν στο εσωτερικό μας θα θέλαμε για άλλους λόγους να μην είναι έτσι. Είχαμε κάποια στιγμή τη δυνατότητα αλλά δεν την αξιοποιήσαμε» προσθέτει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News