Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Η δεύτερη αξιολόγηση περνά από το Ασφαλιστικό

«Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας ελάφρυνσης χρέους», υποστήριξε ο  Γερούν Ντάισελμπλουμ προετοιμάζοντας το έδαφος για το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να ασχολήθηκε επιμελώς με το θέμα του ελληνικού χρέους και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις για βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα αφορούν την ελάφρυνση του.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας ελάφρυνσης χρέους, επικαλούμενος τη συμφωνίας του Μαΐου του 2015 και πως το πρώτο από τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι το ασφαλιστικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, όπως αναφέρει το efsyn.gr, που μίλησε στην ΕΡΤ: «Το ασφαλιστικό είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης και έχει κλείσει οριστικά, δεν ξανανοίγει...». Ο υπουργός, σχολιάζοντας το έγγραφο του Γερούν Ντέισελμπλουμ, διευκρίνισε ότι «αυτό που γίνεται τώρα, είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας σε δημοσιεύματα για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.

Το υπουργείο κάνει λόγο για παρερμηνεία και γενικευμένο κλίμα παραπληροφόρησης σημειώνοντας ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και δεν αποτελεί θέμα της δεύτερης».

«Αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς είναι αποκλειστικά  και μόνο η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων» αναφέρει το υπουργείο.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος στο έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο, επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο προφίλ ωρίμανσης των δανείων του EFSF και ανάληψη δράσης για την διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου από την πλευρά του ESM.

Σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει πως έχει προγραμματιστεί για τις 14 - 21 Νοεμβρίου, με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να δηλώνει στον Real Fm πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έως το τέλος του Νοεμβρίου.

«Ο ESM έχει εντολή να εξετάσει βραχυπρόθεσμα μέτρα»

Αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο ESM έχει εντολή να εξετάσει βραχυπρόθεσμα μέτρα, κάτι που γίνεται, και θα κάνουμε προτάσεις πριν από το τέλος του έτους».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει σε σημαντικό βαθμό συμφωνία. Δεν θα έχουμε μία ακριβή συμφωνία για το τι θα κάνουμε στα μέσα του 2018, αλλά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουμε πιθανόν αποφάσεις φέτος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αποσκοπούν κυρίως στη μείωση της ευαισθησίας της ελληνικής οικονομίας στα επιτόκια.

Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα και μπορεί να ακολουθηθούν από μακροπρόθεσμη ελάφρυνση, εάν η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σχόλια