default-image

Οι δανειστές θέλουν επιπλέον μέτρα 400 εκατομμυρίων

Οικονομία
Οι δανειστές θέλουν επιπλέον μέτρα 400 εκατομμυρίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ ασκούν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, αμφισβητώντας τους στόχους για το 2017. Συγκεκριμένα, "βλέπουν" δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,15% με 0,2% του ΑΕΠ για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017, κάτι που σημαίνει "τρύπα" έως και 360 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", η Αθήνα θεωρεί ότι δεν υπάρχει κενό για το 2017, καθώς οι όποιες αποκλίσεις έχουν εντοπιστεί από την τρόικα θα καλυφθούν από την υπεραπόδοση των εσόδων. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα θα κινηθούν πολύ καλύτερα από το στόχο και το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως αυτό θα συμβεί και το 2017.

Για το 2017 όμως, με βάση τα μέτρα τα οποία ενσωματώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα είναι έως και κατά 2 δέκατα χαμηλότερο σε σχέση με το στόχο (1,75% του ΑΕΠ με βάση το μνημόνιο, 1,80% σύμφωνα με το προσχέδιο), μια απόσταση η οποία μεταφράζεται σε άνοιγμα 350-400 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επιμένει ότι η απόσταση αυτή θα καλυφθεί εξαιτίας της υπεραπόδοσης των εσόδων, η οποία καταγράφεται έντονα στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως και το Σεπτέμβριο. Θεωρεί ότι δε θα χρειαστούν διορθωτικές παρεμβάσεις.

Η πλευρά των δανειστών, από την άλλη, έχει ήδη υποδείξει κατά πληροφορίες "εξορθολογισμό δαπανών", δείχνοντας κυρίως στην κατεύθυνση περικοπών κοινωνικών επιδομάτων. Η αιτία των αποκλίσεων κατά την άποψη των δανειστών έγκειται στην υποχρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των 760 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News