default-image

Προκαλεί η ''περηφάνια'' Γ.Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό (Ηχητικό)

Κρήτη
Προκαλεί η ''περηφάνια'' Γ.Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκαλεί με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος όταν λέει πως είναι ''περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και πως η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εφαρμόσει κανόνες ισονομίας στο ασφαλιστικό, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αυτολεξεί: ''Είμαι πάντα υπερήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Γιατί είμαστε οι μόνοι που εφαρμόσαμε στην Ευρώπη κανόνες ισονομίας σε ένα ασφαλιστικό σύστημα και καθιερώσαμε την εθνική σύνταξη σε μια περίοδο που στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι τάσεις είναι αντίθετες''.

Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι «ακραίος παίκτης που θέλει αίμα» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο αίτημα για μείωση του κατώτατου μισθού.

'''Η περηφάνια είναι απορρύθμιση του ασφαλιστικού το οποίο δεν πρόκειται να λυθεί αν η κυβέρνηση δεν  αντιμετωπίσει την ανεργία'' σχολίασε στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

''Αστεία τα όσα λέει ο υπουργός. Φέρνει εργασιακό κι ασφαλιστικό μεσαίωνα. Δεν του ζητήσαμε ελεημοσύνη αλλά τα δεδουλευμένα μας, τον κόπο μας'', είπε στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου Ανδρέας Κριαράς.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι κατά την τελευταία γενική συνέλευση τους αποφάσισαν να συμμετέχουν σε μία σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Την Παρασκευή μάλιστα θα βρεθούν έξω από το ΠΑΓΝΗ προκειμένου να παραδώσουν στον υπουργό υγείας - που θα βρίσκεται στην πόλη εξαιτίας ημερίδας του Ιατρικού Συλλόγου για την πρωτοβάθμια υγεία -  τις επιστολές που τους έστειλε το υπουργείο εργασίας, φέρουν την υπογραφή  του υπουργού και τους εξηγούν γιατί τους κόβουν τις συντάξεις.

Σε ανακοίνωση Ένωσης Συνταξιούχων Ν. Ηρακλείου αναφέρεται:

H περασμένη περίοδος και το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από την συνέχιση και την ένταση της αντεργατικής και της αντιλαϊκής επίθεσης καθώς η κυβέρνηση ολοκληρώνει στα πλαίσια της συμφωνίας του τρίτου μνημονίου όλες τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 Όλα αυτά μέσα σε ένα επικίνδυνο διεθνές πολιτικό περιβάλλον με κυρίαρχα θέματα όπως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και η πρόσφατη Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την στρατιωτική εμπλοκή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου που αναγγέλλει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ένταση του προσφυγικού ζητήματος. Οι εξωτερικές και εσωτερικές αυτές εξελίξεις είναι αλληλοσυνδεόμενες μεταξύ τους.

Η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις είναι ενιαία σε όλη την ΕΕ και στοχεύουν στην θωράκιση των καπιταλιστικών οικονομιών. Ακριβώς για το ίδιο λόγο μάχεται η κάθε αστική τάξη των ευρωπαϊκών χωρών στη διεθνή σκακιέρα για το έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και των φυσικών πόρων.

Ο στόχος της εργατικής τάξης και κατά συνέπεια και των συνταξιούχων είναι όχι μόνο η αποτροπή όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών αλλά και η διεκδίκηση αξιοπρεπούς ζωής με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και της λαϊκής οικογένειας. Αυτό σημαίνει συντονισμένη πάλη όλων των κλάδων για επανάκτηση των απωλειών όλων των τελευταίων ετών.

Ο στόχος αυτός είναι ενιαίος και κατά συνέπεια ο αγώνας, η πάλη πρέπει να αποκτήσει στοιχεία αλληλεγγύης, συμπαράστασης, αλληλοστήριξης και μαζικότητας. Βάση των παραπάνω αποφασίστηκαν στην Γενική Συνέλευση της 26/10/2016 τα εξής:

1. Η Ένωση θα συμμετέχει και στηρίζει την απόφαση και την πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων για τη διεκδίκηση των απωλειών που υπάρχουν σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως για την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων. Απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης, κοινής δράσης και κοινού αγώνα, σε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Σήμερα κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τις μειώσεις των συντάξεων, των μισθών, των κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων, για τις ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά να αντιπαραθέσουμε το ενιαίο σχέδιο ανατροπής αυτών των πολιτικών και την συντονισμένη συμμετοχή όλων των σωματειακών οργανώσεων κατά την εφαρμογή του. Όλοι μαζί - κανένας μόνος του.

Οι απαιτήσεις των συνταξιούχων για την απόδοση στο ακέραιο των κύριων και επικουρικών συντάξεων, του ΕΚΑΣ και των μερισμάτων, την επαναφορά της 13της και της 14της σύνταξης, την ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων, την παροχή δημόσιας και δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας, την άμεση ενίσχυση των δημόσιων υποδομών σε έμψυχο και λοιπό υλικό, την απαγόρευση δράσης ιδιωτικού τομέα στο κλάδο της υγείας και περίθαλψης και την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών και φορομπηχτικών νόμων δεν πρέπει να αποσυνδέονται από τις διεκδικήσεις άλλων κλάδων και σωματειακών οργανώσεων. Τα βασικά

μέτωπα σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική στα οποία θα συμμαχήσει η Ένωση με άλλα σωματεία στο άμεσο μέλλον είναι η πάλη για τις ΣΣΕ και την ανάκτηση των απωλειών στους μισθούς, στις συντάξεις και κυρίως στην κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων. Επίσης για το μέτωπο στους κλάδους Υγείας, Επισιτισμού, Κατασκευών και Παιδείας ισχύει ίδια απόφαση. Το αρμόδιο όργανο για το συντονισμό της δράσης της Ένωσης με άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις ορίζεται το ΔΣ καθώς και για την έγκυρη και σωστή ενημέρωση όλων των μελών της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.

2. Η Ένωση σε συνεργασία με το Συνδικάτο Οικοδόμων και την Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων Ν. Ηρακλείου θα αναπτύξει δράση για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Το πλαίσιο των διεκδικήσεων αφορούν την άμεση διαγραφή κάθε μορφής προστίμων και φόρων που σήμερα επιβαρύνουν την λαϊκή κατοικία καθώς και τα μικρομάγαζα, την φορολόγηση των κερδών του κεφαλαίου και χρήση αυτών των οικονομικών πόρων για την εξασφάλιση της κύριας λαϊκής κατοικίας καθώς και για την κατασκευή των απαραίτητων πολεοδομικών υποδομών με κύρια μέριμνα στην αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Σε συνεργασία με τις συνεργαζόμενες για το θέμα σωματειακές οργανώσεις το ΔΣ της Ένωσης θα συντάξει ενημερωτικό δελτίο για τις ανάγκες των συνταξιούχων και θα οργανώσει ενημερωτικές, σχετικές με το θέμα, συσκέψεις των συνταξιουχικών επιτροπών της Ένωσης. Στις 31/10/2016 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη της συνταξιουχικής επιτροπής του Μαλεβιζίου στην αίθουσα του ΔΣ του Δήμου στις 6:30 μ.μ.

3. Εν' όψη της επικείμενης επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στις 4/11/2016 στο Ηράκλειο η Ένωση θα συμμετάσχει στην στάση εργασίας που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ από της 11:00π.μ. μέχρι 14:00μ.μ. αντιδρώντας στην συνεχιζόμενη από την κυβέρνηση της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και του ίδιου του ΠΑΓΝΗ. Η πολιτική αυτή πλήττει πολύ σοβαρά τους εργαζόμενους του συστήματος υγείας καθώς και τους ασθενής και κατά συνέπεια επιβάλλεται να συμμαχήσει η Ένωση και άλλα σωματεία με τους υγειονομικούς για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οι απαιτήσεις του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ είναι οι απαιτήσεις και της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου με κύριο στόχο την αποκλειστικά δημόσια & δωρεάν υγεία-πρόνοια με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Κατά την στάση εργασίας τα μέλη της Ένωσης θα κάψουν συμβολικά τις επιστολές - κοροϊδία που έχουν λάβει από το Υπουργό Εργασίας όπου εξηγεί την φτωχοποίηση τους ως μια μικρή παρένθεση στις ερχόμενες αυξήσεις των συντάξεών τους.

4. Η Ένωση αποδέχεται το κάλεσμα του ΠΑΜΕ και θα εκπροσωπείται με το Πρόεδρο της Ένωσης και ένα μέλος του ΔΣ στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 19-20 Νοέμβρη 2015 στο ΣΕΦ. Η πάλη για κίνημα, το πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων - συνταξιούχων, τον υπερασπιστή των συμφερόντων τους και της προοπτικής, κίνημα απαλλαγμένο από την χειραγώγηση του κράτος και της εργοδοσίας είναι μια πάλη καταστατικά καταχωρημένη για την Ένωση συνεπώς η συμμετοχή στην συνδιάσκεψη είναι επιβεβλημένη, καθώς το ΠΑΜΕ από το 1999 εκπροσωπεί ένα μέτωπο οργανώσεων της εργατικής τάξης, συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων συνδικαλιστών, που με όρους μαζικού κινήματος παλεύουν συντονισμένα με βάση πλαίσιο στόχων πάλης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εργατικής τάξης, με γραμμή σύγκρουσης με την μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

5. Η κορύφωση της αγωνιστικής δράσης θα ολοκληρωθεί στις 24/11/2016 με την συμμετοχή της Ένωσης στην Γενική Απεργία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που εξαπλώνεται στους εργασιακούς χώρους της Χώρας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στις ομαδικές απολύσεις, στον υποκατώτατο μισθό, στο λοκάουτ, στον περιορισμό ή και την απαγόρευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, σε νέους φόρους και χαράτσια, σε πλειστηριασμούς.

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συνταξιούχων Ν. Ηρακλείου έκλεισε με την ενημερωτική ανάγνωση των αγωνιστικών συμμετοχών - κινητοποιήσεων της Ένωσης της άμεσης χρονικής περιόδου :

Αίθουσα ΔΣ Δήμου Μαλεβιζίου - 6:30μ.μ. Λαϊκή Συνέλευση με θέμα την προστασία λαϊκής κατοικίας

ΠΑΓΝΗ - 11:00π.μ. Κινητοποίηση εν' όψη της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας

Αθήνα ΣΕΦ 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Πλ. Ελευθερίας - 10:00π.μ. Πανελλαδική Απεργία.

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News