Οικονομία

New York Times: Το δράμα των κατασχέσεων στην Ελλάδα

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες «πασχίζουν να σώσουν τα σπίτια τους», γράφουν οι “New York Times”, συγκρίνοντας τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεκινήσει για τους πλειστηριασμούς με το αντίστοιχο κίνημα που είχε εμφανιστεί στην Ισπανία τα προηγούμενα χρόνια.

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες «πασχίζουν να σώσουν τα σπίτια τους», γράφουν οι "New York Times", συγκρίνοντας τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεκινήσει για τους πλειστηριασμούς με το αντίστοιχο κίνημα που είχε εμφανιστεί στην Ισπανία τα προηγούμενα χρόνια.

«Οι δανειστές πίεσαν την κυβέρνηση να επιτρέψει τη δημοπρασία των ακινήτων οφειλετών», σημειώνει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά σε περίπου 119 δισ. ευρώ "κόκκινων" δανείων, κάτι λιγότερο από τα μισά που έχουν δοθεί, με το 41% να είναι στεγαστικά.

«Η πραγματική πρόκληση είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων με τρόπο που να δίνει κάποια ελπίδα στους οφειλέτες, αλλά να μην υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα», γράφουν οι "New York Times". «Όμως, ίσως είναι αδύνατο να τετραγωνιστεί αυτός ο κύκλος», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Από τη στιγμή που υπέγραψε το τρίτο πακέτο διάσωσης, το καλοκαίρι του 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει λιγότερο μέσο πίεσης απέναντι στους δανειστές. Οι επικριτές λένε ότι κάνει τη μία υποχώρηση μετά την άλλη, παρά τις υποσχέσεις να προστατεύσει τα σπίτια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι είναι ασφαλή. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι οι πρώτες κατοικίες ήδη προστατεύονται σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τράπεζες. Οι Αρχές, πρόσθεσε, εξετάζουν περαιτέρω παρέμβαση για χρέη αποκλειστικά προς το Δημόσιο.

 Όμως, την άνοιξη η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση πώλησης των στεγαστικών και των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις. Το καλοκαίρι πέρασαν νέοι νόμοι που επέτρεψαν στις τράπεζες να ξεκινήσουν κατασχέσεις αν οι οφειλέτες θεωρούν μη συνεργάσιμοι», αναφέρουν οι "New York Times".

«Οι Έλληνες είναι έξαλλοι και νιώθουν προδομένοι. Σε μια καμπάνια που θυμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών στην Ισπανία πριν από μερικά χρόνια, ιδιοκτήτες ακινήτων και οι υποστηρικτές τους κάνουν διαμαρτυρίες ενάντια στους πλειστηριασμούς σε όλη τη χώρα», συνεχίζει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στις συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια, τις εισβολές στις δικαστικές αίθουσες και τις - σε μερικές περιπτώσεις - συγκρούσεις με την Αστυνομία.

Σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «φέτος έγιναν μόνο 500 πλειστηριασμοί και κανένας το 2015», θυμίζει η αμερικανική εφημερίδα. «Οι συμβολαιογράφοι λένε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος», προσθέτει.  

Σχόλια