Οικονομία

Ελέγχονται όλοι για φοροδιαφυγή, με το νέο διεθνές σύστημα

Σχεδόν ένας στους πέντε φορολογούμενους αναμένεται να ελεγχθεί από την εφορία, καθώς με βάση διάφορες ενδείξεις έχει στοχοποιηθεί για έλεγχο και το όνομά του φιγουράρει στις λίστες της φοροδιαφυγής.

Βεβαίως στο επίκεντρο των ελέγχων της εφορίας θα μπουν μερικές εκατοντάδες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, οι οποίοι θα ελεγχθούν για τα περιουσιακά τους στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτουν στο εξωτερικό - ειδικά εκείνοι που δήλωσαν τα τελευταία χρόνια ότι έχουν πτωχεύσει στα χρόνια της κρίσης, αλλά έχουν φορτώσει τις τράπεζες με "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με το newmoney, εκτός από το ειδικό λογισμικό που θα σαρώνει τις καταθέσεις των ετών 2002-2015 στις ελληνικές τράπεζες, πλέον θα παρακολουθούνται online και οι καταθέσεις από το 2016 και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο! Αυτό θα γίνεται με τη νέα βάση δεδομένων που δημιουργείται, από την οποία οι ελληνικές ελεγκτικές Αρχές θα αντλούν στοιχεία από 57 χώρες κατά το 2017, στις οποίες θα προστεθούν και άλλες 36 το 2018. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται και γνωστοί (πρώην, όμως, πια) φορολογικοί παράδεισοι, τους οποίους προτιμούσαν όσοι είχαν λόγους να κρυφτούν από την εφορία, όπως τράπεζες στην Ελβετία και τη Σιγκαπούρη, αλλά και κράτη όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Αλβανία, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, οι Σεϊχέλες, οι Μπαχάμες, η Σαουδική Αραβία κ.ά.

Στη δίνη του κυκλώνα μπαίνουν:

-  Θαλασσοδάνεια επιχειρηματιών: Ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει θέσει υπό έρευνα 100 φακέλους αναζητώντας "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια πτωχευμένων ή μη επιχειρήσεων, τα οποία "έκαναν φτερά" στο εξωτερικό με κατεύθυνση τους προσωπικούς λογαριασμούς των μετόχων εταιρειών.

-  Όσοι έχουν μπλέξει σε λίστες φοροδιαφυγής: Τεράστιος αριθμός υπόπτων από τα 65 CD και τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και Παναμά ελέγχονται για τις καταθέσεις των ετών 2000-2012. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών παρέλαβε και νέα λίστα που, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίχτηκε σε στοιχεία από τράπεζα του Λουξεμβούργου και παραδόθηκε στις εισαγγελικές Αρχές της χώρας.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα βλέπει πλέον όχι απλώς κάποιους κωδικούς λογαριασμών που θα πρέπει στη συνέχεια να ταυτοποιήσει, όπως συνέβαινε με τις διάφορες λίστες μέχρι τώρα, αλλά λογαριασμούς με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, μέχρι και ημερομηνία γέννησης. Ο κλοιός σφίγγει και όσοι νομίζουν ότι προλαβαίνουν να μεταφέρουν αλλού τα λεφτά τους μάλλον θα διαψευστούν. Η... ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει. Η πρώτη αποστολή στοιχείων θα αφορά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν ήδη κατά το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε 53 χώρες του κόσμου.

Τα στοιχεία αυτά, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, θα αρχίσουν να εμφανίζονται από κάθε κράτος από τον Ιανουάριο του 2017 στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οπότε θα έχει τεθεί σε λειτουργία. Το αργότερο έως το Σεπτέμβριο θα έχουν συλλεχθεί από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, ενώ θα ετοιμάζονται και τα στοιχεία που θα έρθουν το 2018 για το 2017. Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας, η οποία θα ενταχθεί από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα (από το 2018) μπαίνουν στο παιχνίδι της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και οι υπόλοιπες.

Σχόλια