default-image

Απροστάτευτοι και ανασφαλείς οι νέοι αγρότες

Κρήτη
Απροστάτευτοι και ανασφαλείς οι νέοι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά δεκάδες και στην Κρήτη σπεύδουν καθημερινά οι νέοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών που προκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες. Τα μελετητικά γραφεία έχουν πάρει "φωτιά", 12 χιλιάδες όμως μόνο ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν τελικά να ενταχθούν, λαμβάνοντας ο καθένας από 20 περίπου χιλιάδες ευρώ.

Η αλήθεια ωστόσο και αυτού του προγράμματος λένε οι αγροτοσυνδικαλιστές είναι πολύ διαφορετική, αφού η ιστορία έχει δείξει ότι νέοι και νέες εντάσσονται στα προγράμματα, αλλά πολύ σύντομα εγκαταλείπουν αυτό για το οποίο έλαβαν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα χρήματα δεν επαρκούν για να μπορέσουν να στήσουν μια ουσιαστική και μόνιμη επαφή με την παραγωγή, ενώ σε συνδυασμό με την αδυναμία να λάβουν ένα δάνειο από τράπεζα, τα προγράμματα όπως αυτό που «τρέχει» αποδεικνύονται σε εποχές κρίσης, ένα χαρτζιλίκι για να μην πεινάσουν, για ένα χρονικό διάστημα πριν επιστρέψουν και πάλι στην ανεργία.  

Από την παθογένεια των προγραμμάτων όπως λένε οι νέοι αγρότες δεν λείπουν και τα φαινόμενα, παλιότεροι νέοι αγρότες που εντάχθηκαν σε κάποιο πρόγραμμα παλιότερα, μετά από κάποια χρόνια να λάβουν και νέο πρόγραμμα στο όνομα συζύγων ή και παιδιών.

Ένας από τους νέους αγρότες που έμειναν στη γη, εξηγεί στο neakriti.gr, όμως, ότι μετά το πρόγραμμα ένιωσε απόλυτα απροστάτευτος. Ο Στάθης Καφετζογιαννάκης από τις Αρχάνες λέει ότι με τη φορολογία και το αυξημένο κόστος παραγωγής, ένας νέος αγρότης ακόμη και να θέλει δεν μπορεί να παραμείνει στη γη του.

Στα 78 του χρόνια πάντως, μια ζωή όπως λέει ακόμη και με τα προγράμματα αυτά, δε θα ήθελε να δει τα εγγόνια του να ασχολούνται με τη γη, καθώς οι συνθήκες πια δε βοηθούν ένα αγρότη να ζήσει με αξιοπρέπεια την οικογένειά του.

Οι ενδιαφερόμενοι νέοι ηλικίας μέχρι 41 ετών, θα μπορούν όλο το Νοέμβριο  προθεσμία να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και να  ενταχθούν στο πρόγραμμα νέοι και νέες μέχρι 41 ετών, που όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν κάνει την ενεργοποίησή τους. Όσοι δεν το έπραξαν εξ ορισμού τίθενται εκτός.

Ακόμη και όσοι ενταχθούν όμως, η πρακτική έχει δείξει ότι ένα μεγάλο μέρος εγκαταλείπει υπό το βάρος της φορολογίας αλλά και την αδυναμίας να λάβουν κάποιο δάνειο για να στηρίξουν την παραγωγή τους.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News