default-image

Μπάχαλο με τις αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

Οικονομία
Μπάχαλο με τις αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόλυτη σύγχυση επικρατεί με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και στους φόρους μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί νέο πάγωμα φόρου υπεραξίας για έναν ακόμα χρόνο αλλά και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας της περιουσίας και όχι των τετραγωνικών μέτρων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Πιθανά σενάρια για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2017 είναι η επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων, καθώς επίσης και η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για άγαμο ή 150.000 ευρώ για έγγαμο.

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στενάζουν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υψηλή φορολογία.

Στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις του συντελεστή υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης και μειώσεις των αφορολόγητων στις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.

Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων, θα επηρεάσουν και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2018.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News