default-image

20 δις ευρώ έσοδα από τον Τουρισμό μέχρι το 2021

Οικονομία
20 δις ευρώ έσοδα από τον Τουρισμό μέχρι το 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υψηλοί, φιλόδοξοι αλλά και... απαιτητικοί είναι οι στόχοι που θέτει η ελληνική τουριστική βιομηχανία για την επόμενη πενταετία. Οι αφίξεις τουριστών παρουσιάζουν ραγδαία ανοδική πορεία την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα να έχουν επιτευχθεί πέντε χρόνια νωρίτερα οι στόχοι που είχαν τεθεί σε επίπεδο αριθμών τουριστών, ωστόσο δεν επιτεύχθηκαν και οι στόχοι για τα έσοδα. Προκειμένου οι νέοι - ακόμη πιο φιλόδοξοι - στόχοι που τίθενται να επιτευχθούν, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις, κυρίως από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία.

Όλα αυτά προκύπτουν από τον ανανεωμένο Οδικό Χάρτη, ο οποίος παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όπου τονίστηκε η σημασία του τουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον ανανεωμένο Οδικό Χάρτη, ο οποίος εκπονήθηκε από την PwC-REMaCO, μέχρι το 2021 οι αφίξεις τουριστών θα φτάσουν στα 35 εκατ. και τα έσοδα στα 20 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες θέσεις απασχόλησης θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

Όμως, όπως αναφέρθηκε στη σχετική παρουσίαση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων 6,5 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το ποσό αυτό αφορά νέες επενδύσεις και όχι ανακαινίσεις ξενοδοχείων και δημόσιων υποδομών, για τις οποίες θα χρειαστεί ανάλογο ποσό. Συνολικά, όπως επισήμανε στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Επιπλέον, θα απαιτηθούν 105 χιλιάδες επιπλέον νέες κλίνες 5 αστέρων την επόμενη πενταετία, είτε με τη δημιουργία νέων είτε με την αναβάθμιση υπαρχόντων μονάδων. Σημειωτέον αν οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, τότε ο τουρισμός θα φτάσει να εισφέρει το 2021, άμεσα και έμμεσα, 43 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας.

Στην ομιλία του ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε στα πάγια αιτήματα του κλάδου για μείωση της φορολογίας, παροχή επενδυτικών κινήτρων και σταθερότητα. Επισήμανε ακόμη ότι «οι στόχοι της πρώτης μελέτης δεν επιτεύχθηκαν όλοι. Ξεπεράσαμε το στόχο αφίξεων σχεδόν πέντε χρόνια νωρίτερα, όμως δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες επενδύσεις, ώστε να δημιουργήσουμε νέες, υψηλού επιπέδου υποδομές και να ανανεώσουμε τις υπάρχουσες. Δεν καταφέραμε επίσης να επιτύχουμε το στόχο των εσόδων και αυτό γιατί η συνεχής μάχη των τουριστικών επιχειρήσεων να προσελκύσουν μερίδιο από άλλες αγορές, η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των τουριστών, η μείωση της μέσης παραμονής και διάφοροι άλλοι λόγοι μάς κράτησαν μακριά από το στόχο».

Ο τουρισμός, πάντως, θεωρείται ως ο κλάδος που θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε ότι είναι κατεύθυνση στρατηγικού χαρακτήρα για τα επόμενα χρόνια η αξιοποίηση του τουρισμού ως μοχλού για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Καθιστώντας τον τουρισμό μοχλό ανάταξης και ανασυγκρότησης της ευρύτερης οικονομίας, ενισχύοντας τους δεσμούς και τις διακλαδικές σχέσεις του τουρισμού με την υπόλοιπη οικονομία, πρώτον, βοηθούμε τη συνολικότερη οικονομική ανάπτυξη και, δεύτερον, ενισχύουμε την εσωτερική βιωσιμότητα και τις αντοχές της ίδιας της τουριστικής οικονομίας», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Από την πλευρά του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτίμησε μια αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, προβλέποντας πως το 2026 η συμβολή του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία θα ανέρχεται στο 22% του ΑΕΠ, ενώ η άμεση και έμμεση απασχόληση στον τουρισμό θα αντιπροσωπεύει το 28% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News