default-image

ΕΝΦΙΑ: Σχεδόν 1 εκατ. € θα πληρώσει η αγροτιά της Κρήτης

Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: Σχεδόν 1 εκατ. € θα πληρώσει η αγροτιά της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ και συγκεκριμένα στα 876.904 ευρώ φθάνει το απίστευτο και συνάμα εξοργιστικό, για τους συνεταιριστές, ποσό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται φέτος να πληρώσουν αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις της Κρήτης, μονάδες που κατά γενική ομολογία διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη διατροφή του λαού.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΡΟΙΣΟΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ :6% ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Το neakriti.gr έπειτα από έρευνα που διενήργησε και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, στις μεγαλύτερες Ενώσεις και ενδεικτικά σε συνεταιρισμούς από τη μία άκρη του νησιού έως την άλλη, φέρνει στο φως της δημοσιότητας, ποσά που προκαλούν ίλιγγο ,ποσά αστρονομικά, ποσά που κόβουν την ανάσα τα οποία ωστόσο πρέπει να καταβληθούν άμεσα από τυποποιητήρια ελαιόλαδου,, εγκαταστάσεις κρασιού και ξυδιού, μέχρι τυροκομεία, εργοστάσια συσκευασίας σταφυλιών και εσπεριδοειδών , τυροκομεία κ.λπ.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου που καλείται να πληρώσει το αστρονομικό ποσό των... 210.000 ευρώ, ενώ τα μικρότερα ποσά των συνεταιριστικών οργανώσεων της Κρήτης δεν πέφτουν κάτω από τα 25.000-30.000 ευρώ περίπου, σε μια περίοδο που βουλιάζουν στα χρέη και κινδυνεύουν με λουκέτο!

Σε ό,τι αφορά την ΚΣΟΣ, ο ΕΝΦΙΑ είναι επίσης εξοντωτικός, αφού ανέρχεται στα 170.000 ευρώ, σε μια οργάνωση που έχει τις υποδομές εκείνες που χρειάζονται ώστε να παίξει βασικό ρόλο στήριξης των σταφιδοπαραγωγών, αλλά και των παραγωγών γενικότερα, αν υπήρχε η πραγματική βοήθεια του κράτους.

«Εμείς δε θέλουμε διαφορετική μεταχείριση ως προς την επιβολή του ΕΝΦΙΑ», λέει στο neakriti.gr  ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρος της ΚΣΟΣ Ανδρέας Στρατάκης. «Αλλά από τη στιγμή που οι οργανώσεις έχουν στα χέρια τους μεγάλες παραγωγικές μονάδες, θα μπορούσε η κυβέρνηση να τις εξαιρέσει από τον ΕΝΦΙΑ και να επιβάλλει το φόρο μόνο για τα αστικά ακίνητα»...

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αμέσως μετά την ΕΑΣΗ και την ΚΣΟΣ, η μεγαλύτερη οφειλή σε ΕΝΦΙΑ προς συνεταιριστική οργάνωση είναι αυτή της ΕΑΣ Ρεθύμνου, που φτάνει στα 130.000 ευρώ!

«Η αντιμετώπισή μας δεν είναι η καλύτερη. Για παράδειγμα, ενώ έχουμε ενταχθεί σε ρύθμιση των χρεών μας, μόλις εκταμιευτούν κάποια χρήματα από προγράμματα στα οποία έχουμε ενταχθεί, μπαίνει το κράτος και τραβάει μέχρι και το 25% της κάθε δόσης που έχουμε στα ρυθμισμένα χρέη μας, μέσα από αυτά τα προγράμματα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι δόσεις για τα χρέη μας πληρώνονται κανονικά χωρίς καθυστέρηση. Άρα γιατί μας καλούν να ρυθμίσουμε τα χρέη μας», διερωτάται ο κ. Χαροκόπος.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Γωνιωτάκης, πρόεδρος της Σταφιδικής Ένωσης Χανίων, αναφέρει ότι το ποσό που καλείται να πληρώσει η Σταφιδική Ένωση Χανίων ανέρχεται στα 26.000 ευρώ.

«Αυτό που μας ανησυχεί στη σημερινή συγκυρία είναι το γεγονός ότι από το 2017 οι αγρότες θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια που καλλιεργούν σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταργηθεί εντελώς ο ΕΝΦΙΑ, έχουμε την αυξημένη φορολογία του φόρου εισοδήματος, δεν αντέχουμε να πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ».

Και την ίδια ώρα το ποσό που καλείται να πληρώσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων ανέρχεται στα 4.800 ευρώ με τον κ. Γιάννη Μαθιουδάκη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου να προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «το ποσό για μία επιχείρηση που ασχολείται με την παραγωγή και την συσκευασία εσπεριδοειδών και ελαιόλαδου είναι αν μη τι άλλο υπερβολικό».

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ως μεγάλο "αγκάθι" και για τη δική του οργάνωση, που αντιμετωπίζει και πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ και το μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς Νίκος Καραμπακάκης. Όπως λέει στο neakriti.gr «ο ΕΝΦΙΑ για την εν λόγω οργάνωση ανέρχεται στα 25.000 ευρώ, και το ποσό αυτό, με βάση την κατάσταση του συνεταιρισμού, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο».

Χαρακτηριστικό και το παράδειγμα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών, που ενώ βρίσκεται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 99 και λειτουργεί με πολύ μεγάλες δυσκολίες, προσπαθώντας να ξεχρεώσει εργαζόμενους, προμηθευτές, παραγωγούς και κράτος, η κυβέρνηση της επιβάλλει και  ΕΝΦΙΑ ύψους 53.000 ευρώ. Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο αντιπρόεδρος της πάλαι ποτέ κραταιάς δευτεροβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή εξομοιώνεται ο ΕΝΦΙΑ ενός παραγωγικού χώρου που λέγεται οινοποιείο, που λέγεται ελαιουργείο, που λέγεται δεξαμενές στεγασμένες, με την οποιαδήποτε οικοδομή ή πολυκατοικία. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός στο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας του κάθε συνεταιρισμού. Όχι μόνο της Ένωσης Πεζών. Και να υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση»...

Νομός Λασιθίου

Στην ανατολική Κρήτη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 31.000 ευρώ! Ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα στην Π.Ε. Λασιθίου, Νίκος Δασκαλάκης, σχολιάζει: «Γι' αυτό το ποσό, με τη ρύθμιση βγαίνει ότι πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα πάνω από 3.500 ευρώ. Πώς μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το βάρος μαζί με όλα τα υπόλοιπα;

Σύμφωνα με το διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Λασιθίου  Θοδωρής Μουδάτσο «φέτος το ποσό που κληθήκαμε να πληρώσουμε ανέρχεται σε 10.500 ευρώ, από 10.000 πέρυσι . Είναι δύσκολο να καλύψουμε το ποσό και μάλιστα το πληρώνουμε με αρκετές μηνιαίες δόσεις. Θα έπρεπε να απαλλαχθούν οι συνεταιρισμοί από αυτό το βάρος».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκο Αφορδακό « το ποσό του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 5.104 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 4.062. Ο φόρος είναι δυσβάσταχτος για όλο τον κόσμο . Είναι ένα επιπλέον κόστος στη δύσκολη εποχή που ζούμε. Εμείς πληρώσουμε ήδη τον ΕΝΦΙΑ αφού δεν θα τον γλιτώνουμε».

Σε ό,τι αφορά την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, ο ΕΝΦΙΑ που της επιβλήθηκε να πληρώσει ανέρχεται στις 26.000 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα διαμορφώνεται ο ΕΝΦΙΑ και για την οργάνωση του Μεραμπέλου.

>>ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ: ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΝΦΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο πίνακας με τον εξοντωτικό ΈΝΦΙΑ

ΕΑΣ Ηρακλείου:210.000 €

ΕΑΣ Ρεθύμνου: 130.000 €

ΕΑΣ Χανίων: 40.000 €

ΕΑΣ Μεραμπέλου: 26.000€

ΚΣΟΣ:170.000 €

ΕΑΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ: 60.000 €

ΕΑΣ Πεζών:53.000 €

ΕΑΣ Ιεράπετρας: 31.000 €

Συνεταιριστική ένωση  Χανίων: 26.000 €

ΕΑΣ Σητείας: 26.000 €

ΑΣ Μεσαράς: 25.000 €

ΚΕ Χανίων: 20.000  €

ΑΣ Σελίνου: 12.000 €

Α.Σ Κόφινα: 27.500 €

Α.Σ Οροπεδίου Λασιθίου: 10.500€

Α.Σ Κριτσάς: 5.104€

Α.Σ.Χανίων :4,800€

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη-Ματθαίος Καπετανάκης-Φιλία Σαρίδακη-Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News