default-image

Φθηνότερο το νερό για τις καλλιέργειες

Κρήτη
Φθηνότερο το νερό για τις καλλιέργειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκλειστικά στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων - και σε κανέναν πλέον Δήμο - θα περάσει η διαχείριση του νερού, κάτι που θα σημάνει μείωση της τιμής του και διασφάλιση της ορθολογικής του χρήσης, σε αντίθεση με την κατάσταση που διαπιστώνεται μέχρι σήμερα στις περιοχές εκείνες που οι Δήμοι εξακολουθούν να το διαχειρίζονται.

Από την έναρξη του νέου έτους θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο καθεστώς, όπως διαβεβαίωσαν τους Γιώργο Τζωρτζάκη, Πολύδωρα Αναστασάκη και Μανόλη Καμπανό, που τους επισκέφτηκαν στην Αθήνα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως μετέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γέργερης Πολύδωρας Αναστασάκης, είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει μια σειρά αλλαγών, όπως να φύγουν οι ΤΟΕΒ από την εποπτεία των Δήμων και να πάνε στην Περιφέρεια.

«Εμείς ζητήσαμε να γίνει αυτό γιατί μέχρι σήμερα οι Δήμοι δε μας ασκούσαν εποπτεία. Κι εμείς τη θέλουμε την εποπτεία», μας λέει ο κ. Αναστασάκης.

Ταυτόχρονα είναι σε καλό δρόμο και η διεκδίκηση εξαίρεσης των ΤΟΕΒ από το σύστημα προσλήψεων του Δημοσίου "φεύγουν δέκα, προσλαμβάνεται ένας". Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της Κρήτης ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για 498 προσλήψεις επιδοτούμενων εργαζομένων με σύμβαση οκτώ μηνών, που θα γίνουν στους ΤΟΕΒ της χώρας, και από αυτές τις προσλήψεις θα έχει και η Περιφέρεια Κρήτης το μερίδιο που της αναλογεί.

Φτηνότερο νερό

Για συγκεκριμένη εικόνα ελέγχου του νερού στη χώρα μας από τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γέργερης μάς λέει: «Σε πανελλαδικό επίπεδο οι ΤΟΕΒ ελέγχουν ένα 14% του νερού. Και στην Κρήτη οι ΤΟΕΒ πουλάνε κατά μέσο όρο το νερό στα 14 λεπτά το λίτρο. Και με αυτά τα 14 λεπτά είναι κερδοφόροι όλοι οι ΤΟΕΒ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Και οι Δήμοι, ενώ πουλάνε το νερό από 22 μέχρι 30 λεπτά το λίτρο, "μπαίνουν μέσα"»!

Όπως απάντησαν στους εκπροσώπους της Κρήτης Γιώργο Τζωρτζάκη (πρόεδρο ΟΑΣΝΗ), Πολύδωρα Αναστασάκη (πρόεδρο ΤΟΕΒ Γέργερης) και Μανόλη Καμπανό (πρόεδρο ΤΟΕΒ Μεραμπέλου) οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, με το νέο έτος η διαχείριση του νερού θα φύγει εντελώς από τους Δήμους και θα μεταφερθεί στους ΤΟΕΒ.

«Ο νέος νόμος θα δίνει τη δυνατότητα, εξάλλου, να μπορούμε να ιδρύσουμε ΤΟΕΒ ανά περιοχή. Ο νόμος είναι κατατεθειμένος στη Βουλή. Έχει πάει στους ΟΤΑ και έχει σταλεί και στις Περιφέρειες της χώρας για διαβούλευση», λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Αναστασάκης.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο ίδιος τονίζει ότι σήμερα «στους Δήμους το νερό είναι ακριβό. Και το πληρώνουν μόνο οι τίμιοι άνθρωποι. Και γι' αυτό το λόγο βλέπουμε τους Δήμους να "μπαίνουν μέσα". Να σας φέρω ως παράδειγμα το Δήμο Φαιστού, που "μπαίνει μέσα" κατά 1 εκατομμύριο ευρώ, και ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης έχει κάνει αγώνα να φύγει η διαχείριση του νερού από το Δήμο και να πάει σε ΤΟΕΒ»...

Αλλά και στο Δήμο Γόρτυνας, ο δήμαρχος στο παρελθόν είχε προτείνει στους ΤΟΕΒ Γέργερης να πάρουν όλα τα νερά. «Είμαστε μόνο δύο ΤΟΕΒ και δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Έτσι εγώ πρότεινα να γίνουν περισσότεροι ΤΟΕΒ», λέει ο Πολύδωρας Αναστασάκης και καταλήγει λέγοντας ότι «ήδη στις Γκαγκάλες και στο Βαλί γίνονται διεργασίες για την ίδρυση ΤΟΕΒ».

Φθηνότερο ρεύμα

Μάλιστα, στην Αθήνα έγινε συζήτηση και για την προσπάθεια που γίνεται, ώστε οι ΤΟΕΒ να μπορούν να φτιάχνουν, με επιδότηση του κράτους, φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ενέργειας, με σύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ.

«Με αυτόν τον τρόπο», σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, «το κόστος που έχουμε σήμερα στο ρεύμα θα μπορούμε να το αποφύγουμε, παίρνοντας ρεύμα από φωτοβολταϊκά, ώστε να μην επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Και μας είπαν ότι για την υπόθεση αυτή, στο νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει οι ΤΟΕΒ να έχουν έτοιμες μελέτες για να χρηματοδοτηθούν».

ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News