default-image

Στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα δημοτικά τέλη και το 2017

Κρήτη
Στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα δημοτικά τέλη και το 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ίδια! Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις, αφού στην πλειοψηφία τους τα τέλη προβλέπονται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2016, ενώ σε μια μάλιστα κατηγορία επιχειρήσεων εντός της Φοινικιάς προκύπτει και μείωση, θα είναι τα δημοτικά τέλη στο Ηράκλειο για το 2017.

Αυτός είναι τουλάχιστον ο προσανατολισμός της δημοτικής Αρχής, με τη σχετική εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή που συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη να προβλέπει "πάγωμα" όλων των δημοτικών τελών, οικιακών και επαγγελματικών, στα ίδια ακριβώς επίπεδα με πέρυσι...

Η εξέλιξη αυτή, αν μη τι άλλο, είναι θετική από τη στιγμή που δεν έχουμε αυξήσεις και περαιτέρω επιβάρυνση στην τσέπη, αν και δεν είναι ασφαλώς λίγοι οι δημότες ή οι επιχειρηματίες που ίσως περίμεναν ή ήλπιζαν σε μειώσεις των τελών!

Ας τα δούμε αναλυτικότερα. Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί για τις 12:30 το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης 19 Οκτωβρίου, το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι ο καθορισμός των δημοτικών τελών και φόρων για το έτος 2017.

Όπως αναφέρει η εισήγηση, «δε θα προκύψει διαφορά ανάμεσα στις δαπάνες που προβλέπονται για το 2017 και στα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους αυτού για τα ανταποδοτικά τέλη. Άρα δε θα χρειαστεί αύξηση των τελών. Έτσι προτείνουμε για το 2017 τη μηδενική μεταβολή των δημοτικών τελών, τόσο σε οικιακό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, πλην κατηγοριών που προτείνεται μείωση».

Σε ποια περίπτωση δημοτικών τελών προωθείται μείωση για το 2017;

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή, «ο συντελεστής τέλους που ισχύει για τις βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς και τις εμπορικές εκθέσεις στην περιοχή της Φοινικιάς, εντός της προτεινόμενης ζώνης ειδικών χρήσεων από το ΓΠΣ, καθώς και επί των οδών Ειρήνης και Φιλίας και Μ. Κατράκη, είναι 1,83 ευρώ ανά τ.μ.

Ωστόσο, στην κατηγορία αυτή δε συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις που ασκούν άλλου είδους δραστηριότητες με χαμηλό όγκο παραγόμενων σκουπιδιών, καθώς και τα κάθε είδους γραφεία.

Με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μακροσκοπικά από υπαλλήλους του Δήμου μας διαπιστώθηκε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μικρός αριθμός τέτοιων επιχειρήσεων. Στα πλαίσια της δικαιοσύνης και της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των δημοτών, θεωρείται συνετό η μεταφορά τους από το συντελεστή των 2,16 ευρώ/τ.μ. στο συντελεστή των 1,83 ευρώ/τ.μ.

Η συγκεκριμένη μεταφορά συντελεστή δε θα επιβαρύνει ουσιαστικά την αντιστοιχία ανταποδοτικών εσόδων-δαπανών, αφού με βάση την προηγούμενη έρευνα τα τετραγωνικά των συγκεκριμένων επιχειρήσεων σε 15.000 τ.μ, με αντίστοιχη μείωση ανταποδοτικών εσόδων κατά 4.950 ευρώ (15.000 τ.μ. x 2,16-1,83 ευρώ/τ.μ.).

Τα προτεινόμενα τέλη για το 2017

Η εισήγηση της Αντιδημαρχίας Οικονομικών

Με βάση λοιπόν τη σχετική εισήγηση της Αντιδημαρχίας Οικονομικών προς την Οικονομική Επιτροπή για "πάγωμα" των δημοτικών τελών στα ίδια επίπεδα, πλην της μείωσης για ορισμένες επιχειρήσεις στην περιοχή της Φοινικιάς, ο χάρτης των δημοτικών τελών που θα κληθούμε όλοι, δημότες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, να πληρώσουμε στο Δήμο για την επόμενη χρονιά διαμορφώνεται ως εξής:

- Οικιακές περιοχές: 0,85 ευρώ/τ.μ.

- Επαγγελματικές παροχές εκτός τειχών, που δεν εντάσσονται σε κάποια άλλη ειδική κατηγορία: 2,16 ευρώ/τ.μ.

- Επαγγελματικές παροχές εντός τειχών, που δεν εντάσσονται σε κάποια άλλη ειδική κατηγορία: 2,59 ευρώ/τ.μ.

- Δημόσια νοσοκομεία και καταστήματα του ΙΚΑ: 1,50 ευρώ/τ.μ.

- Βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, κάθε είδους γραφεία, καθώς και επιχειρήσεις με κάθε είδους εμπορική δραστηριότητα, εκτός εκείνων που βρίσκονται στην ειδική κατηγορία της αριθμ. 115/2011 Α. Δ.Σ., οι οποίες είναι εγκαταστημένες τόσο εντός της προτιμώμενης ζώνης ειδικών χρήσεων εντός του ΓΠΣ, όσο και επί των οδών Μ. Κατράκη και Ειρήνης και Φιλίας (δεξιά και αριστερά αυτών) μέχρι και τα νότια όρια της ζώνης ειδικών χρήσεων, όσο και στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς επίσης και μονάδες πρωτογενούς τομέα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός των ορίων των συνεκτικών οικισμών του Δήμου Ηρακλείου: 1,83 ευρώ/τ.μ.

- Περιοχή εντός λιμένα Ηρακλείου, που διαχειρίζεται ο ΟΛΗ, καθώς και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕΗ: 0,85 ευρώ/τ.μ.

- Καταστήματα ειδικής κατηγορίας: 4,24 ευρώ/τ.μ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News