default-image

"Μαύρο" ταμείο για τους αμπελουργούς

Κρήτη
"Μαύρο" ταμείο για τους αμπελουργούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το "μαύρο" καλοκαίρι των καταστροφών στην αμπελουργία της Κρήτης, ακολουθεί το "μαύρο" ταμείο για τους αμπελουργούς που διαβλέπουν εφιαλτικές συνθήκες επιβίωσης, λόγω της κατακόρυφης πτώσης στην παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού και με το χτύπημα να είναι ισχυρό τόσο στα οινοποιήσιμα σταφύλια όσο και στη σταφίδα.

Καύσωνας και ανεμοθύελλες έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στην αμπελουργία της Κρήτης, η οποία μετρά τις πληγές της, εξαιτίας της δραματικής μείωσης της παραγωγής σε επιτραπέζιο σταφύλι, οινάμπελα και σταφίδα.

Βουτιά στην παραγωγή σταφυλιού

Σύμφωνα με την Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης, η παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού στο νησί, έπεσε στους 5,450 τόνους το 2016, από 9.500 τόνους το 2015 και 16.500 τόνους το 2014.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα και στις Αρχάνες. Από τους 7.000 τόνους πέρυσι, η φετινή παραγωγή δεν ξεπερνά τους 1.500 τόνους, στο επιτραπέζιο σταφύλι.

Σε 50% εκτιμάται η μείωση της παραγωγής στα οινοποιήσιμα σταφύλια αλλά και στην άλλοτε αποκαλούμενη ξανθιά γόησσα της Κρήτης, την σταφίδα.Ενώ σε επίπεδο Ηρακλείου, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, με συνέπεια να γίνεται εισαγωγή σταφίδας.

Αμπελουργοί σε απόγνωση και με φόντο τους φόρους - φωτιά , τα υψηλά κόστη παραγωγής, τις χαμηλές τιμές αλλά και την αδιαφορία όπως αναφέρουν του υπουργείου για την αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν πρόσφατα στις καλλιέργειες τους.

Ρεπορτάζ : Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News