default-image

Κύπρος: Πολυεθνική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Οικονομία
Κύπρος: Πολυεθνική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αεροναυτικές δυνάμεις και προσωπικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και πλοίων των ιδιωτικών εταιρειών «EDT» και «PETRONAV» συμμετέχουν στην πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ», η οποία άρχισε σήμερα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Τον συντονισμό της άσκησης έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμετεχόντων χωρών.

Παράλληλα με την άσκηση, διεξάγεται το δεύτερο συνέδριο της Ειδικής Επιτροπής EUROSAR Task Force του ICAO , με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 4 Διεθνείς Οργανισμούς και 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Δανία, η Φιλανδία, η Γεωργία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Σλοβακία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας επισκέφτηκε το πρωί ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαίδης, ο οποίος ανέφερε ότι φέτος είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που διεξάγεται η άσκηση «NEMEΣIΣ - 2016», μια άσκηση που έχει ταυτιστεί με τη νέα πολιτική αναβαθμισμένης αμυντικής διπλωματίας, αλλά και γενικότερα μιας εξωστρεφούς πολιτικής, που στόχο έχει να αναβαθμίσει το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος σ' αυτή την ταραγμένη γειτονιά, ως παράγοντας ασφάλειας, ως πυλώνας περιφερειακής συνεργασίας.

Πρόσθεσε ότι αυτό καταδεικνύεται και από την αυξημένη συμμετοχή στην άσκηση σημαντικών κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και από την παρουσία φέτος του Τask Force του ICAO για θέματα έρευνας και διάσωσης με την παρουσία εκπροσώπων από 15 χώρες. «Αποτελεί και αυτό μια άλλη αναγνώριση που καταδεικνύει ακριβώς την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Συντονισμού 'Ερευνας και Διάσωσης», πρόσθεσε ο κ. Φωκαϊδης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News