default-image

Eurogroup: Πήραμε μόνο τη μισή δόση των 2,8 δις

Οικονομία
Eurogroup: Πήραμε μόνο τη μισή δόση των 2,8 δις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την έγκριση της εκταμίευσης των 1,1 δισ. που συνδέονται με την πλήρη ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων αποφάσισε το Eurogroup.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες από ανταποκρίσεις στις Βρυξέλλες, θέλησε να τιμωρήσει την Ελλάδα και εισηγήθηκε όχι μόνο να κοπεί στα δύο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως είχαν καλυφθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Δεν δόθηκε ολόκληρη η δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Η εισήγηση αυτή με παρέμβαση πολλών ευρωπαίων υπουργών οικονομικών τελικά δεν έγινε δεκτή, αλλά στην Ελλάδα δεν δόθηκε ολόκληρη η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Αντίθετα, δόθηκε μόλις 1,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με επίσημη δικαιολογία πως η χώρα δεν έχει πληρώσει τα χρέη της προς τους ιδιώτες.

Η εμπλοκή αυτή δεν είχε γίνει προφανώς αντιληπτή και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία νωρίτερα μιλούσε για εκταμίευση της δόσης, χωρίς προβλήματα, ενώ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί έδειχνε σίγουρος και για την τρομερή πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά και για την εκταμίευση της δόσης.

Έτσι η υπόλοιπη δόση των 1,7 δισ. ευρώ θα κριθεί στο επόμενο Eurogroup στις 24 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 1,7 δισ. που συνδέονται με την εκκαθαρίση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η ανακοίνωση αναφέρει πως «το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της εκκαθάρισης των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», σημειώνοντας ωστόσο, πως για την έγκριση της εκταμίευσής τους είναι αναγκαία και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου τα οποία θα είναι διαθέσιμα αργότερα τον Οκτώβριο. «Η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στην Ελλάδα, θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση από τον ESM της απελευθέρωσης των επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του Εurogroup αναφέρει πως τώρα η προσοχή στρέφεται στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να την ολοκληρώσουν σε εύθετο χρόνο. Σημειώνει δε πως το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα μέσα Οκτωβρίου γι΄αυτό το σκοπό.

Πηγή: ΝΕWSIT.GR ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News