default-image

Reuters: Εκτός ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ

Οικονομία
Reuters: Εκτός ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο με περιορισμένες αρμοδιότητες, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν άμεση γνώση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Το ΔΝΤ τον τελευταίο χρόνο απέχει από τη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων, αναφέροντας πως οι οικονομικοί στόχοι που τίθενται από την ΕΕ δεν είναι ρεαλιστικοί και βιώσιμοι, και δεν οδηγούν σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους των χωρών που εντάσσονται στα σχετικά προγράμματα.

Όμως ειδικά στο θέμα της Ελλάδας, το ΔΝΤ εξετάσει την υιοθέτηση ενός συμβουλευτικού ρόλου περιορισμένης τυπικής ισχύος, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Θα είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός σύμβουλος, όμως η σχέση δεν θα διέπεται από αυστηρούς όρους, όπως οι αξιολογήσεις ανά τρίμηνο», ανέφερε η μία από τις πηγές, ενώ επεσήμανε πως το ΔΝΤ θα λειτουργεί ως «ενδιάμεσος», συντάσσοντας τις συμφωνίες και συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. «Δεν θα βάλουν χρήματα, αλλά θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα κανονικά ως μέρος της Τρόικα, με έναν ρόλο διαμορφωμένο ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας», ανέφερε η δεύτερη πηγή.

Ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας, δανειστών και ΔΝΤ έχει «παγώσει» μετά από τη διαφωνία του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Σόιμπλε να επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά παράλληλα να αρνείται τις προτάσεις του Ταμείου για μεγάλες αναδιαρθρώσεις του χρέους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει άλλωστε αναφέρει στο παρελθόν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών χωρίς έστω μερική αναδιάρθρωση του χρέους θα αποτελούσε παραβίαση του καταστατικού του διεθνούς οργανισμού.

Η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά κάθε συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, καθώς η παρουσία του Ταμείου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο υπέρ της χώρας μας στη διαμόρφωση των όρων του προγράμματος.

Το ΔΝΤ δεν έχει σχολιάσει έως αυτή την ώρα το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News