default-image

ΔΝΤ για τα πλεονάσματα: Βουνό το χρέος και οσμή νέων μέτρων

Οικονομία
ΔΝΤ για τα πλεονάσματα: Βουνό το χρέος και οσμή νέων μέτρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις ένα 24ωρο κράτησε το κλίμα ευφορίας που προκάλεσαν στην Αθήνα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη από φέτος, καθώς σε νέα Έκθεση του το Ταμείο «βλέπει» τεράστιες αποκλίσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, παρά τις αιματηρές περικοπές των συντάξεων και το τσουνάμι νέων φόρων.

Η Έκθεση Fiscal Monitor δημοσιοποιείται λίγες ημέρες μετά από τις δηλώσεις Βελκουλέσκου- που ζήτησε μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων και περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου των φυσικών προσώπων- και αν μη τι άλλο προκαλεί αναταράξεις, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ προβλέπει εκτροχιασμό από τους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου, ακόμα κι αν εφαρμοστούν κατά γράμμα όλα τα μέτρα.

Ακόμα και για φέτος, παρά το ότι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει ελαφρώς καλλίτερη επίδοση από το στόχο του 0,5%, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μόλις 0,1%, ενώ από εκεί και πέρα επικρατεί το… χάος. Ειδικά όσον αφορά στο 2018, που ολοκληρώνεται τυπικά το τρίτο Πρόγραμμα με στόχο πλεονάσματος 3,5%, το ΔΝΤ επιμένει στις εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει και επισήμως στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, προβλέποντας ότι το αποφασισμένο «πακέτο» μέτρων δεν μπορεί να αποδώσει πλεόνασμα πάνω από 1,6%!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι με βάση τους υπολογισμούς του Ταμείου θα υπάρχει μια διαφορά περίπου 3,5 δις ευρώ, η οποία είτε θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στο στόχο του 3,5% είτε θα πρέπει να την «καταπιούν» οι Ευρωπαίοι, χαμηλώνοντας το στόχο όχι μόνο για το 2018 αλλά και τα επόμενα έτη, ακριβώς με βάση τις παραδοχές του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους.

Εκεί ακριβώς- στο Χρέος- «χτυπάει» η Έκθεση του Ταμείου, το οποίο μένει πιστό στις βασικές του εκτιμήσεις άρα και στα συμπεράσματα του για το πώς θα πρέπει να γίνει η ελάφρυνση του με τρόπο αποτελεσματικό και βιώσιμο.

Μετά από τη χθεσινή Έκθεση, που προέβλεπε σαφώς χαμηλότερη δυναμική του ΑΕΠ το 2021 (1,8%) σε σχέση με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων, τώρα το ΔΝΤ επανέρχεται και στέλνει μήνυμα κυρίως στο Βερολίνο ότι αυτό το Πρόγραμμα ως έχει οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερο Χρέος. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018, που «κλείνει» το Πρόγραμμα, η διαφορά προβλέψεων μεταξύ ΔΝΤ- Ευρωπαίων, ανέρχεται στα περίπου 30 δις ευρώ!!!

Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο των Ευρωπαίων για το Χρέος προβλέπει διατήρηση πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% ως και το 2028, ενώ το Ταμείο επιμένει ότι δεν είναι διατηρήσιμα πλεονάσματα πάνω από 1,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News