default-image

Πρόεδρος ΕΚΗ: Μη χαρίζετε τις αποζημιώσεις σας

Κρήτη
Πρόεδρος ΕΚΗ: Μη χαρίζετε τις αποζημιώσεις σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαρίζουν τις αποζημιώσεις τους στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου, πολλοί εργαζόμενοι στο νομό Ηρακλείου, με αντάλλαγμα την εξόφληση των δεδουλευμένων τους και μια δέσμευση για επαναπρόσληψή τους με νέες συμβάσεις και ασφαλώς εξαιρετικά πιο μικρών μισθών.

Την κατάσταση αυτή - που τη χαρακτηρίζει λανθασμένη - αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Μεσαράς και των Πεζών, για τις οποίες ο ίδιος είχε συμβουλέψει τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις οργανώσεις, αλλά όχι χάνοντας τις αποζημιώσεις τους!

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσουν οι Ενώσεις - είμαι κάθετος σε αυτό - γιατί μετά θα έχουμε πολύ σοβαρό αντίκτυπο σε βάρος του αγροτικού μας κόσμου και της οικονομίας του τόπου», λέει κατηγορηματικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς. «Από την άλλη όμως, πρέπει και οι εργαζόμενοι να προστατεύσουν όσο γίνεται τα δικαιώματά τους», σύμφωνα με το συνδικαλιστή.

«Άθλια κατάσταση»

«Σήμερα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς δεν έχει ούτε ένα εργαζόμενο κι ενώ προσπαθεί να μπει σε πτώχευση, δεν τα έχει καταφέρει», λέει ο κ. Βοργιάς, και μας αποκαλύπτει τα εξής: «Έβαλαν στους εργαζόμενους κάποια χρήματα. Και τους ρώτησαν "θέλετε να σας εξοφλήσουμε; Αλλά αυτό θα γίνει χωρίς αποζημίωση".

Και πήγαν κι αυτοί - κακώς βέβαια - και συμφώνησαν, υπογράφοντας ότι πρόκειται για οικειοθελή αποχώρηση. Το γνώριζαν, δηλαδή, ότι θα έχαναν τις αποζημιώσεις τους και παρ' όλα αυτά πήγανε και το έκαναν. Έξι μόνο που δεν το έκαναν, είναι τώρα στην Επιθεώρηση Εργασίας και τα δικαστήρια. Και μιλάμε για εργαζόμενους 20 ετών»...

Στην ίδια συμφωνία, υπήρξε από την πλευρά της διοίκησης και η υπόσχεση ότι «θα τους ξαναπροσλάβουν με χαμηλότερους μισθούς. Με μισθούς, δηλαδή, της πλάκας. Μάλιστα χωρίς να έχει γίνει αυτό, κάποιοι πάνε και δουλεύουν και λένε ότι το κάνουν οικειοθελώς... Δηλαδή μιλάμε για τραγικές καταστάσεις»…

Τι γίνεται όμως στις άλλες Ενώσεις; «Η ΕΑΣ Πεζών έχει μπει στο άρθρο 99. Αυτό σημαίνει ότι η οργάνωση κερδίζει αναστολή των πληρωμών των εργαζομένων της για τρία χρόνια. Αλλά κι εκεί υπήρξε μια άτυπη συμφωνία με τους εργαζόμενους και μια δέσμευση από την ΕΑΣ να τους ξαναπάρει στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά την ΕΑΣ Ηρακλείου, ο κ. Βοργιάς λέει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση έχει μπει στο άρθρο 106, που αποτελεί μια άλλη μορφή πτώχευσης. «Κι εκεί έχουμε μεγάλους κινδύνους να χάσουν τα χρήματά τους. Κι εκεί τους έδωσαν πριν από ένα μήνα κάποια χρήματα, αλλά οι διαφορές παραμένουν. Μιλάμε για απλήρωτα δεδουλευμένα 8 μηνών τουλάχιστον σε όλους»...

Ο Στέλιος Βοργιάς ξεκαθαρίζει ότι είναι σε επαφή και με τους τρεις προέδρους των εν λόγω συνεταιριστικών οργανώσεων. «Αυτοί απαντούν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Αλλά τα προβλήματα πολλές φορές τα δημιούργησαν και οι ίδιες οι διοικήσεις, λόγω κακοδιαχείρισης», προσθέτει ο συνδικαλιστής.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

«Πρέπει να σταθούν στα πόδια τους»

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου γνωστοποιεί την επίσημη θέση του φορέα αλλά και την προσωπική του θέση, σύμφωνα με την οποία: «Οι Ενώσεις πρέπει να στηριχθούν, ανεξάρτητα με τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να σταθούν στα πόδια τους. Χρειάζεται σίγουρα μια παρέμβαση από την κυβέρνηση και αυτό γιατί, αν κλείσουν, οι πρώτοι που θα χάσουν είναι οι παραγωγοί και μετά οι εργαζόμενοι. Χωρίς συνεταιρισμούς θα περάσουμε σε εποχές πολύ παλιές, που θα υπάρξει μια τεράστια εκμετάλλευση της παραγωγής και των παραγωγών. Κάπου οι τιμές συγκρατιούνται λόγω των συνεταιρισμών. Και οι εργαζόμενοι στο σύνολο των συνεταιρισμών έχουν δείξει ότι στηρίζουν το θεσμό, βάζοντας πλάτη και κάνοντας υπομονή με μη καταβολή δεδουλευμένων απίστευτων χρονικών διαστημάτων, που φτάνουν μέχρι και τους 14 μήνες».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News