default-image

Οριακή ανάπτυξη από φέτος βλέπει το ΔΝΤ

Οικονομία
Οριακή ανάπτυξη από φέτος βλέπει το ΔΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απρόσμενη υποστήριξη στις κυβερνητικές προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη δίνει το ΔΝΤ διατυπώνοντας -ξαφνικά- υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Προβλέπει ότι οριακή ανάπτυξη (0,1%) θα υπάρξει ήδη από φέτος, ενώ για το 2017 ανεβάζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 2,8%, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook).

Στην ίδια έκθεση εκτιμάται ότι το τέταρτο τρίμηνο φέτος θα κλείσει με ανάπτυξη 0,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και ότι η οικονομία θα τρέξει στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 με ρυθμό +3,7% και ότι το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 1,8% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 προβλέπει για φέτος ύφεση 0,3% και για το 2017 ανάπτυξη 2,7%.

Αντίθετα, δυσμενέστερες από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 23,3% φέτος και θα μειωθεί στο 21,5% το 2017. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 21,5% φέτος και θα μειωθεί στο 20,4% το 2017.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,1% και πως το 2017 ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 0,6%. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,8%. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,4% εφέτος και θα ανέλθει στο 0,8% το 2017.

Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2016 και το 2017 θα είναι ισοσκελισμένο, ενώ και μεσοπρόθεσμα (το 2021) το Ταμείο εκτιμά πως το ισοζύγιο συναλλαγών της Ελλάδος δεν θα είναι ελλειμματικό, αλλά ούτε και πλεονασματικό.

Οι παραπάνω προβλέψεις, ξεκαθαρίζεται στην έκθεση, λαμβάνουν ως προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης από τον ESM.

Στροφή από το Ταμείο;

Η βελτίωση των προβλέψεων του Ταμείου για την οικονομία είναι το λιγότερο εντυπωσιακή, ρίχνοντας νερό στον μύλο όσων υποστηρίζουν ότι το Ταμείο δεν φημίζεται για την ακρίβεια και πολύ περισσότερο για την επαλήθευση των προβλέψεων του για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του World Economic Outlook, την άνοιξη, οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά ήταν πολύ χειρότερες: εκτιμούσε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,6% του ΑΕΠ το 2016 πριν ανακάμψει κατά την επίσημη πρόβλεψη (2,7% του ΑΕΠ) το 2017.

Άξιο λόγου είναι δε και ότι ότι μόλις χθες η Moody's διατύπωσε σαφώς πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, καθώς σε έκθεσή της ανέφερε ότι η Ελλάδα θα βιώσει φέτος ύφεση 0,7% του ΑΕΠ, με την ανάπτυξη να κολλά στο +1,8% το 2017.

Στασιμότητα έβλεπε πάντως η Βελκουλέσκου

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο των δανειστών Ντ.Βελκουλέσκου παρουσιάζοντας τα ευρήματα του Ταμείου στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου 4, είχε αναφέρει ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία παραμένουν ασθενικές και υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους, ενώ η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα».

Η ίδια η κυρία Βελκουλέσκου σε ενημέρωση δημοσιογράφων είχε επιφυλαχθεί να παρουσιάσει τις προβλέψεις του Ταμείου προσθέτοντας ωστόσο ότι η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα φέτος και ανάκαμψη αναμένεται το επόμενο έτος, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News