default-image

Νέα φορολογική επιδρομή περιμένει τα νοικοκυριά

Οικονομία
Νέα φορολογική επιδρομή περιμένει τα νοικοκυριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια... Παντελή μου! Άλλη μια φοροεπιδρομή, από τα καύσιμα, όπου ήδη ξεκίνησε τώρα από τον Οκτώβριο το πρώτο φορολογικό... κύμα, και την τηλεφωνία μέχρι τον καφέ και τα τσιγάρα, μας περιμένει και το 2017 καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή από την κυβέρνηση, προβλέπει νέα... λαίλαπα στα "ρημαγμένα", από τη συνεχή φοροεισπρακτική πολιτική, εισοδήματα των πολιτών.

«Δεν αντέχουν άλλο τα νοικοκυριά και εδώ στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα. Θα πρέπει οι κυβερνώντες να αλλάξουν ρότα, αφήνοντας την εύκολη πεπατημένη των φοροεπιδρομών» είναι το μήνυμα των οικονομολόγων και φοροτεχνικών της Κρήτης, που υπογραμμίζουν πως τα νούμερα, οι στόχοι του προϋπολογισμού δε βγαίνουν στην πράξη, και παραπέμπουν με νόημα στην εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια...

Αναλυτικότερα, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για το 2017, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, περιλαμβάνει νέους φόρους, ύψους 1,55 δισ. ευρώ. Ο μπαχτσές της νέας φορο-επιδρομής - μέσω της οποίας το οικονομικό επιτελείο προσδοκά σε έσοδα 1,55 δισ. ευρώ, εις βάρος της τσέπης των Κρητικών και όλων των Ελλήνων έχει απ' όλα...

Αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης και του αγροτικού πετρελαίου, που ήδη κάνει αυλαία τώρα από τον Οκτώβριο και θα έχει μεγάλη επίπτωση στα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα του 2017. Νέους υψηλότερους συντελεστές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Νέους φόρους στον καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα τσιγάρα.

Ειδικότερα, το τσουχτερό μενού των φόρων περιλαμβάνει τα εξής:

• Αγροτικό πετρέλαιο: Ήδη από την 1η Οκτωβρίου 2016, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες, θα αυξηθεί κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο.

• Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο.

• Τέλη κυκλοφορίας 2017: Σχεδιάζονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, με προσδοκώμενα έσοδα 180 εκατ. ευρώ για τον κρατικό κορβανά.

• Αυξήσεις στα καύσιμα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο.

Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο. Συνολικά υπολογίζεται αύξηση των εσόδων κατά 400 εκατ. ευρώ.

• Τσιγάρα: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Αναμένεται να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης από 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

• Καφές: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ, με αποτέλεσμα αύξηση ύψους 15% στην τιμή πώλησης...

• Σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό από την 1η Ιανουαρίου 2017. . Η τελική επιβάρυνση, με το ΦΠΑ, στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

• ΦΠΑ: Από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (από τον περασμένο Ιούνιο) υπολογίζεται το 2017 να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα ύψους 360 εκατ. ευρώ περίπου.

• Φορολογία εισοδήματος: Από τις αναπροσαρμογές των συντελεστών φορολογίας τόσο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, όσο και από τους νέους συντελεστές, τα εισοδήματα από ενοίκια υπολογίζονται επιπλέον έσοδα 360 εκατ. ευρώ.

«Αποτυχημένη συνταγή»

Τι λένε οι οικονομικοί φορείς

Καταπέλτης για τη φιλοσοφία του νέου προϋπολογισμού και τη νέα φορολογική λαίλαπα που έρχεται εμφανίστηκαν στην "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αν. Κρήτης Σταύρος Καρτέρης και ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του ν. Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης.

«Έχουμε έναν κρατικό προϋπολογισμό με αυξημένο ρίσκο.

Προβλέπονται στόχοι σε επίπεδο εσόδων και πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να ευοδωθούν. Δυστυχώς, η φιλοσοφία της κυβέρνησης παραμένει η ίδια. Ακολουθεί την πεπατημένη, την εύκολη λύση των εισπρακτικών μέτρων, που όμως δεν μπορούν να αποδώσουν τα προσδοκώμενα έσοδα, αφού δεν αντέχει άλλο η τσέπη των πολιτών.

Το μαρτυρούν η ίδια η πραγματικότητα και οι αριθμοί. Το 2012 τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων ανέρχονταν στα 56 δισ. ευρώ. Τώρα έχουν εκτοξευτεί στα 91 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έρχεται να επιβάλλει κι άλλους φόρους», ανέφερε ο κ. Καρτέρης.

«Οι νέοι φόροι θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα νοικοκυριά, τα οποία ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της υπερφορολόγησης, διογκώνοντας τα προβλήματά τους, ενώ το πιθανότερο είναι να αυξηθούν κι άλλο τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Δυστυχώς, βλέπουμε συνέχεια το ίδιο σκηνικό. Φόρους και πάλι φόρους, άμεσους ή έμμεσους. Νέο πλήγμα στο εισόδημα των πολιτών. Νέο πλήγμα στα νοικοκυριά. Θα πρέπει τουλάχιστον να προωθηθούν και μέτρα που θα φέρουν αναπτυξιακή ώθηση», υπογράμμισε ο κ. Μπαριτάκης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News